45

Ο Μπομπ Ντίλαν έχει κερδίσει πολλά βραβεία στη μακρόχρονη καριέρα του, με τελευταίο το Όσκαρ που του απονεμήθηκε πρόσφατα για το τραγούδι Things have changed από την ταινία «Τα τρομερά παιδιά». Οι φήμες όμως θέλουν τον αειθαλή καλλιτέχνη να κατακτά μία ακόμη σημαντικότερη διάκριση, καθώς φέρεται ως υποψήφιος για το Nόμπελ Λογοτεχνίας.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα την Τετάρτη, δεν είναι λίγοι οι επιφανείς άνθρωποι από το χώρο των γραμμάτων που τάσσονται υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής.


Ήδη, ο Ντίλαν έχει τιμηθεί με το βραβείο Πόλαρ, ανώτατη διάκριση της Σουηδικής Ακαδημίας. Σύμφωνα με το σκεπτικό των Σουηδών ακαδημαϊκών, «η ικανότητα του Μπομπ Ντίλαν να συνδυάζει ποίηση, αρμονία και μελωδία σε ένα μεστό νοημάτων και συχνά προκλητικό περιεχόμενο έχει κατακτήσει εκατομμύρια ανθρώπους όλων των ηλικιών σε διαφoρετικούς πολιτισμούς και κοινωνίες. Μέσα από την εκλεπτυσμένη πειστική μουσική προσέγγισή του, έχει δείξει την εντυπωσιακή ικανότητά του να θέτει υπό αμφισβήτηση τις πιο ισχυρές πολιτικές δυνάμεις, να πολεμά κάθε προκατάληψη και να προσφέρει την υποστήριξή του στους λιγότερο τυχερούς.»


Με το σκεπτικό αυτό συμφωνεί απολύτως και ο καθηγητής Ντ.Κάλτριν του University College του Λονδίνου, ο οποίος σε επιστολή του προς τη Σουηδική Ακαδημία τονίζει μεταξύ άλλων ότι «ακόμη και στο πιο ασήμαντο επίπεδο, ο Ντίλαν έχει δώσει περισσότερες αξιομνημόνευτες φράσεις στη γλώσσα μας από οποιονδήποτε άλλον από την εποχή του Κίπλινγκ».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ