37

Έκρηξη σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες έξω από τα γραφεία του BBC στο Λονδίνο. Η επίθεση θεωρείται έργο κάποιας ιρλανδικής οργάνωσης.

Ο Αλαν Φράι, επικεφαλής της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η έκρηξη σημειώθηκε τη στιγμή που οι πυροτεχνουργοί προσπαθούσαν να προκαλέσουν ελεγχόμενη έκρηξη σε ένα ύποπτο όχημα σταθμευμένο έξω από το κτίριο.


Νωρίτερα η αστυνομία είχε δεχτεί μια κωδικοποιημένη προειδοποίηση που ζητούσε να εκκενωθούν να γραφεία του BBC. Από την έκρηξη τραυματίστηκε ελαφρά ένας υπάλληλος του μετρό του Λονδίνου.

Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (ΙRΑ) έχει πραγματοποιήσει κατά καιρούς επιθέσεις στη Βρετανία στο πλαίσιο του αγώνα του για την αυτοδιάθεση της Βορείου Ιρλανδίας. Ωστόσο, οι υποψίες για την έκρηξη αυτή στρέφονται κατά της ομάδας που έχει αποσχιστεί από τον IRA, τον «Πραγματικός IRA».




Ο Αλαν Φράι υποστήριξε ότι η επίθεση αποτελεί κλιμάκωση της τρομοκρατικής δράσης του «Πραγματικού IRA» στην εκτός Βορείου Ιρλανδίας Βρετανία.


Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που το BBC αποτελεί στόχο βομβιστικής επίθεσης.


Το τελευταίο έτος έχει σημειωθεί σειρά επιθέσεων που αποδίδονται σε ιρλανδικές οργανώσεις. Σημαντικότερη από τις επιθέσεις αυτές ήταν η εκτόξευση τον περασμένο Σεπτέμβριο ρουκέτας κατά του κτιρίου που στεγάζει τη βρετανική μυστική υπηρεσία ΜΙ6.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ