27

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν τα αμερικανικά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, με τον Dow Jones να σημειώνει κέρδη 49,82 μονάδων (0,47%) και να αγγίζει τις 10.709,80 και τον Nasdaq να κερδίζει 56,96 (2,05%) και να ανέρχεται στις 2.838,26 μονάδες.

Στη σημερινή συνεδρίαση επικράτησε η αισιοδοξία των επενδυτών ότι η Fed θα προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανοιχτών Αγορών την Τετάρτη, πυροδοτώντας εκ νέου το ρυθμό αύξησης της εταιρικής κερδοφορίας. Την άνοδο καθοδήγησαν οι μετοχές των εταιρειών Intel, Nortel Networks και Dell Computer.


«Οι επενδυτές αναμένουν καλύτερα εταιρικά κέρδη αργότερα μέσα στο έτος και γι αυτό πληρώνουν υψηλότερες τιμές για τις μετοχές» δήλωσε στο Bloomberg ο διαχειριστής της Unity Management, Γκάι Τρούικο. «Αυτή είναι μια καλή στιγμή για να βάλεις ρευστό στην αγορά» προσέθεσε.


Ο δείκτης των εταιρειών της Νέας Οικονομίας έκλεισε με σημαντικά κέρδη, καταφέρνοντας να αντιστρέψει τις απώλειες κατά 1,4% που κατέγραφε νωρίτερα. Ανοδικά κινήθηκε και ο Standard & Poors 500, με τις μετοχές των επιχειρήσεων προσωπικών υπολογιστών, λιανικών πωλήσεων και του χρηματοπιστωτικού τομέα να σημειώνουν κέρδη.


Τα κέρδη της περασμένη εβδομάδας επεκτάθηκαν, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 0,50% για δεύτερη φορά αυτόν το μήνα, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί ο κίνδυνος της ύφεσης.


«Το κυριότερο θετικό στοιχείο είναι ότι είμαστε σε ένα περιβάλλον αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, το οποίο ευνοεί την οικονομία και φυσικά τις μετοχές» επισημαίνει ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Johnston Lemon Asset Management, Ντέιβιντ Στράους.


Λίγο πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης, η Hewlett – Packard έκανε άλμα κατά 8,28% στα 37,29 δολάρια, η Dell ανέβαινε υψηλότερα κατά 7,55% στα 28,5 δολάρια και η Sun Microsystems κατέγραφε κέρδη 6,81% και διαπραγματευόταν στα 33,31 δολάρια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ