Θα επιτραπεί η δημοσιοποίηση ιατρικών λαθών στις ΗΠΑ;
Ουάσινγκτον: Το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέπεται η πρόσβαση ασφαλιστικών φορέων σε δεδομένα που πιθανόν να αποκαλύπτουν ιατρικά λάθη, χωρίς τη συναίνεση των λειτουργών υγείας.
Ουάσινγκτον: Το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέπεται η πρόσβαση ασφαλιστικών φορέων σε δεδομένα που πιθανόν να αποκαλύπτουν ιατρικά λάθη, χωρίς τη συναίνεση των λειτουργών υγείας.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι λειτουργοί στο χώρο της υγείας μπορούν να ασκήσουν βέτο και να αποτρέψουν την κοινοποίηση των πληροφοριών αυτών.
Ωστόσο, η ομοσπονδιακή νομοθεσία επιτρέπει σε συναδέλφους που έχουν επωμισθεί το έργο της αξιολόγησης των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών να εξετάσουν την ποιότητα και την ορθότητα της ιατρικής περίθαλψης που παρείχε ο υπό αμφισβήτηση συνάδελφός τους. Με το ισχύον καθεστώς, οι ελεγκτές μπορούν να δίνουν πληροφορίες για συγκεκριμένα περιστατικά, αλλά απαγορεύεται να δημοσιοποιούν την ταυτότητα του ιατρικού προσωπικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ισχύουσα νομοθεσία δεν αποσαφηνίζει εάν οι ασθενείς θα πρέπει να πληροφορούνται τα λάθη των ιατρών.
Όπως επισήμανε ο Δρ Μπέρενσον, στέλεχος του υπουργείου Υγείας, η πρόσβαση σε τέτοιου τύπου πληροφορίες «Θα δώσει τη δυνατότητα στους ασθενείς να τις χρησιμοποιήσουν σε δίκες εναντίον των γιατρών και του ιατρικού προσωπικού και ταυτόχρονα θα πλήξει τη συνεργασία γιατρών και ιατρικών ομάδων».
Εάν, όμως, τελικά υιοθετηθεί η καινούρια οδηγία μέσα στο 2001, θα γνωστοποιούνται τα ιατρικά λάθη και όσοι είναι υπεύθυνοι για αυτά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από ένα χρόνο το Ινστιτούτο Ιατρικής, το οποίο υπάγεται στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών, κοινοποίησε έρευνα, βάσει της οποίας 44.000 έως 98.000 πολίτες των ΗΠΑ πεθαίνουν εξαιτίας ιατρικών λαθών κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.
Πηγή: Associated Press
health.in.gr
- Νότιο Σουδάν: Πετρελαϊκό κοίτασμα-κλειδί επανεκκινεί τις δραστηριότητές του
- Αργεντινή: Η υπηρεσία αναπηρίας «πληρώνει» τις κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος της αδελφής του Μιλέι
- Κεντάκι: Εκτροχιασμός τρένου που μετέφερε χημικά
- Φως στο Τούνελ: Οι θεωρίες του γιου της Ελένης Παπαδοπούλου για τη φονική πυρκαγιά
- Φως στο Τούνελ: «Πουλούσε το σπίτι χωρίς να του ανήκει» – Σοκαριστικές μαρτυρίες για τον γιο της Ελένης Παπαδοπούλου
- Ρωσία: Επιδρομή ουκρανικών drones σε λιμάνι και αγωγό αερίου στη Μαύρη Θάλασσα