53

Τη μερική απόσυρση των στρατευμάτων του από τη ζώνη ελέγχου στο Κασμίρ ανακοίνωσε την Τετάρτη το Πακιστάν. Σύμφωνα με τον πακιστανικό στρατό, η αποχώρηση έχει ήδη αρχίσει. Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στις δηλώσεις του Ινδού πρωθυπουργού, Ατάλ Μπεχαρί Βαϊπαγέ, ότι θα ανανεώσει τη μονομερή κατάπαυση του πυρός στο Κασμίρ.

Το Πακιστάν δεν έχει διευκρινίσει το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει αυτή η κίνηση καλής θέλησης, ωστόσο κάλεσε την Ινδία να ανταποκριθεί στην απόσυρση των στρατευμάτων από την αμφισβητούμενη γραμμή του Κασμίρ.


Από την πλευρά του, ο Ινδός πρόεδρος είχε ανακοινώσει στη Βουλή ότι, προκειμένου να μειωθεί η ένταση στην περιοχή, θα επιδιώξει έναρξη διαλόγου με την άλλη πλευρά.


Εν τω μεταξύ, με ικανοποίηση δέχτηκε την απόφαση του Πακιστάν ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, και προέτρεψε τις δύο πλευρές να λύσουν τις χρόνιες διαφορές τους με ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Χαρακτηρίζοντας «σημαντικό βήμα» την πρόθεση της Ινδίας και συγχαίροντας το Πακιστάν για την απόσυρση των στρατευμάτων του, έκανε λόγο για την ύπαρξη ελπίδων πως «η ειρήνη στο Κασμίρ είναι εφικτή».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Reuters