51

Σοβαρό πλήγμα στις προσπάθειες του Ισραηλινού τέως πρωθυπουργού και φαβορί των δημοσκοπήσεων, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να διεκδικήσει την πρωθυπουργία του Ισραήλ αποτελεί η ανακοίνωση τη Δευτέρα του υπερορθόδοξου κόμματος Σας ότι δεν πρόκειται να δώσει την έγκρισή του στο επίμαχο νομοσχέδιο για τη διάλυση της Κνεσέτ. Ο τέως πρωθυπουργός δηλώνει τώρα πως θα διεκδικήσει την ηγεσία του Λικούντ, αφήνοντας αβέβαιο το αν θα διεκδικήσει παράλληλα και την πρωθυπουργία του Ισραήλ, καθώς είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα εάν δεν διεξάγονταν παράλληλα και βουλευτικές εκλογές.

«Το Συμβούλιο των Σοφών καθοδηγεί τους βουλευτές του Σας να αντιταχθούν στο νομοσχέδιο για τη διάλυση της Κνεσέτ» δήλωσε το στέλεχος του κόμματος, Ραφαέλ Πινχάσι, διαβάζοντας την απόφαση που ελήφθη από τους πνευματικούς ηγέτες του κόμματος, εν όψει της ψηφοφορίας επί του εν λόγω νομοσχεδίου, που διενεργείται σήμερα στην ισραηλινή Βουλή.


Το Σας ανακοίνωσε πως πρόκειται να συνεχίσει τις κοινοβουλευτικές προσπάθειες προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στον Νετανιάχου να κατέβει ως αντίπαλος του Εχούντ Μπαράκ στις πρωθυπουργικές εκλογές, στις οποίες, βάσει εκλογικού νόμου, απαγορεύεται να θέσουν υποψηφιότητα μη βουλευτές.


Κατά συνέπεια, το Σας αναμένεται να ψηφίσει υπέρ του νομοσχεδίου που αφορά στην τροποποίηση του εν λόγω εκλογικού νόμου.


Διαθέτοντας 17 έδρες στην Κνεσέτ, το εβραϊκό υπερορθόδοξο κόμμα αποτελεί το τρίτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα μετά τον κυβερνώντα συνασπισμό Ένα Ισραήλ, του Εχούντ Μπαράκ, και το δεξιό Λικούντ και κατ επέκταση παράγοντα – κλειδί για το πολιτικό μέλλον του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.


Η απόφαση του Σας να μη στηρίξει τη διάλυση της Βουλής του Ισραήλ επιφέρει βαρύτατο πλήγμα στο Νετανιάχου -ο οποίος παρά το γεγονός ότι είχε υποστηρίξει πως, ακόμη και αν τροποποιηθεί ο εκλογικός νόμος, ο ίδιος δεν θα θέσει υποψηφιότητα, εάν παράλληλα με τις εκλογές για ανάδειξη πρωθυπουργού δεν οδηγηθεί η χώρα και σε βουλευτικές εκλογές- τώρα δηλώνει ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία του Λικούντ, χωρίς να ξεκαθαρίζει τη στάση του για την πρωθυπουργία.


Αβέβαιες παραμένουν, πάντως, και οι προθέσεις του Ισραηλινού πρώην πρωθυπουργού και νομπελίστα Ειρήνης, Σιμόν Πέρες, ο οποίος φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει ως ανεξάρτητος υποψήφιος την πρωθυπουργία της χώρας, σε μία προσπάθεια να διασωθεί η ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστίνιους.


Το ισραηλινό Κοινοβούλιο συνεδριάζει αυτή την ώρα επί των δύο νομοσχεδίων -για διάλυση της Βουλής και τροποποίηση του νόμου για την εκλογή πρωθυπουργού- και τα αποτελέσματα αναμένονται να γίνουν γνωστά εντός των προσεχών ωρών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,Reuters