Αρχιτέκτονες σχεδιάζουν τη διαβίωση στον Αρη
Καθηγητές και φοιτητές από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου του Αρκανσο, σε συνεργασία με τη ΝASA, σχεδιάζουν και αναπτύσσουν διάφορες μεθόδους διαβίωσης προσαρμοσμένες στο περιβάλλον του πλανήτη Αρη.
65
Καθηγητές και φοιτητές από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου του Αρκανσο, σε συνεργασία με τη ΝASA, σχεδιάζουν και αναπτύσσουν διάφορες μεθόδους διαβίωσης προσαρμοσμένες στο περιβάλλον του πλανήτη Αρη.
Οι καθηγητές ζήτησαν από τους φοιτητές τους να σκεφτούν ιδέες που διευκολύνουν τη ζωή και την εργασία στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη. Οι φοιτητές έπρεπε να λύσουν προβλήματα σχετικά με τη διαρρύθμιση του εσωτερικού των θαλαμίσκων που θα μεταφέρουν αστροναύτες στον Αρη, τον τρόπο κατασκευής διαμερισμάτων που θα αποτελέσουν τις κατοικίες τους εκεί, καθώς και το σχεδιασμό διάφορων οχημάτων που θα επιτρέψουν την εύκολη μετακίνησή τους.
Οι φοιτητές έπρεπε να λάβουν υπόψη συνθήκες που δεν συναντώνται στη Γη αλλά στον Αρη, όπως η ιδιαιτερότητα του κλίματός του που είναι αρκετά ψυχρό, η χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση και η μικρότερη βαρύτητα σε σχέση με τον πλανήτη μας.
Οι προτάσεις για τους τόπους διαμονής διατυπώθηκαν με βάση το σκεφτικό ότι θα έπρεπε να μπορούν να φιλοξενηθούν έξι μέλη μιας διαστημικής αποστολής για τουλάχιστον 500 ημέρες.
Όπως μετέδωσε το Spacedaily, μία ομάδα φοιτητών πρότεινε τη δημιουργία όσο το δυνατόν μεγαλύτερου τόπου κατοικίας κατασκευασμένου από υπερελαφριά υλικά, ώστε να διευκολυνθεί η μεταφορά τους, αλλά και επειδή η ευρυχωρία επιδρά ευνοϊκά στην ψυχολογία των πληρωμάτων διαστημικών αποστολών.
Μία άλλη ομάδα πρότεινε ένα θάλαμο σε σχήμα κυλίνδρου με αρκετά επίπεδα, που θα επιτρέπει ορατότητα σε βάθος, μία προοπτική που είναι περιορισμένη στο αρειανό περιβάλλον. Επίσης, προτάθηκε ένα φουσκωτό «κτίριο» που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως χώρος επιστημονικών εργασιών και ως ιατρικός σταθμός.
Μία ακόμα ομάδα ανέπτυξε ιδέες για ερευνητικά και αναγνωριστικά οχήματα, τα οποία θα δίνουν τη δυνατότητα για εξερεύνηση του τοπίου, ενώ δεν έλειψαν και οι προτάσεις για τα απλά προβλήματα της καθημερινότητας, όπως η δημιουργία καφετιέρας που λειτουργεί με αποτελεσματικότητα στο περιβάλλον ασθενούς βαρύτητας του Αρη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Θεσσαλονίκη: Στα δικαστήρια οι συλληφθέντες για τη φονική επίθεση στο σπίτι της Βάγιας Νέστορα
- Πώς να προστατέψετε τις καταθέσεις από κατασχέσεις
- Θεσπρωτία: Για εμπρησμό από αμέλεια συνελήφθη άνδρας που έβαλε φωτιά στο Καστρί
- Πάολα Ρεβενιώτη: Φίλοι και αγαπημένα πρόσωπα της είπαν σήμερα το τελευταίο αντίο
- Η γήρανση του πληθυσμού ίσως να μην κοστίζει όσο φοβόμαστε
- Το μήνυμα του Παπανικολάου μετά την ανανέωση: «Να δημιουργήσουμε νέες θρυλικές στιγμές για τον Ολυμπιακό μας» (vid)
- «ΠΑΣΟΚ… άρα on air»: Το πρώτο επεισόδιο του vidcast «ΠΑΣΟΚ
- Λάρισα: Ορατή από 30 χλμ. μακριά η φωτιά – Παραμονή σε κλειστούς χώρους συνιστάται στους πολίτες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 11.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)








































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442