51

Ακρως επικίνδυνες διαστάσεις αναμένεται να λάβει η εξάπλωση της ασθένειας του AIDS στη Ρωσία, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν λάβει άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση του ιού HIV, προειδοποίησε την Πέμπτη ο ΟΗΕ. Παράλληλα, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι πρόκειται να προσφέρει στη Ρωσία δάνειο ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων (59,5 δισ. δρχ.) προκειμένου να καταπολεμήσει τη ραγδαία διάδοση της νόσου.<P

«Η Ρωσία αντιμετωπίζει μία εκρηκτική κατάσταση. Στα τέλη του 1999 οι οροθετικοί ήταν 130.000 και ένα χρόνο αργότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα έχουν αγγίξει τους 300.000» επισήμανε την Πέμπτη ο Πίτερ Πίοτ, αρμόδιος για το πρόγραμμα του ΟΗΕ εναντίον της θανατηφόρου ασθένειας (UNAIDS).


Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για το ρυθμό διάδοσης της ασθένειας στη Ρωσία, αναφέροντας ως παράδειγμα την Πετρούπολη, όπου τον Οκτώβριο καταγράφηκαν χίλια νέα κρούσματα του ιού HIV. «Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τα κρούσματα θα δεκαπλασιαστούν και τότε θα μιλάμε για μεγάλη επιδημία» επισήμανε το στέλεχος της UNAIDS.


Καταλήγοντας, ο Πίτερ Πίοτ διευκρίνισε ότι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην ασθένεια του AIDS είναι οι νέοι, εξαιτίας των κοινωνικών αλλαγών και της οικονομικής δυσπραγίας που αντιμετωπίζουν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,Reuters,ΑΠΕ/Γαλλικό