59

Η συνεχής υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ, σε συνδυασμό με τη σταθεροποίηση των τιμών του μαύρου χρυσού σε επίπεδα πέραν των 31 δολαρίων το βαρέλι, ενδέχεται να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη και να επιβραδύνουν το ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης της Γηραιάς Ηπείρου.

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ για το μήνα Οκτώβριο διαμορφώνεται στο 2,7%, ποσοστό αρκετά ικανοποιητικό για τα δυσμενή οικονομικά δεδομένα αυτού του χρονικού διαστήματος, αλλά αρκετά υψηλότερο του στόχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για 2%.


Το αδύναμο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα καθιστά ακριβότερες τις εισαγωγές προϊόντων για τους Ευρωπαίους καταναλωτές, ενώ η συνεχιζόμενη ανατιμητική πορεία των τιμών του πετρελαίου αυξάνει κατακόρυφα το κόστος των μετακινήσεων και της κάλυψης των ενεργειακών αναγκών.


Η ΕΚΤ, από την πλευρά της, επιδεικνύει επιφυλακτικότητα ως προς την πορεία του ευρώ, δεδομένου ότι μία συνεχιζόμενη αρνητική «κούρσα» θα οδηγήσει μοιραία σε νέα επέμβαση στα επιτόκια, γεγονός που αποτελεί λύση ανάγκης και όχι ουσιαστική επίλυση του προβλήματος.


Εν τω μεταξύ, διεθνείς οικονομικοί αναλυτές εκφράζουν το σκεπτικισμό τους εάν τελικά η διαφορά του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης μεταξύ ευρωζώνης και ΗΠΑ μπορεί να καλυφθεί.


Τα αισιόδοξα σενάρια για ομαλή προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας φαίνεται πως καταρρίπτονται, καθώς υπάρχουν προβλέψεις για ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ κατά 3,5% – 4% την επόμενη δεκαετία.


Όσον αφορά στο πετρέλαιο, οι προβλέψεις και για αυτό τον τομέα είναι αρκετά δυσοίωνες, καθώς η τιμή του μαύρου χρυσού εμμένει να βρίσκεται πάνω από τα 31 δολάρια το βαρέλι, σε μία εποχή που τα παγκόσμια στρατηγικά πετρελαϊκά αποθέματα βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.


Βέβαια, οικονομικοί αναλυτές εντοπίζουν το πρόβλημα στα χαμηλά αποθέματα διυλισμένων πετρελαϊκών προϊόντων και όχι καθαρού πετρελαίου, ενώ τα διυλιστήρια διεθνώς αποδίδουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, προκειμένου να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση. Παράλληλα, η κρίση στη Μέση Ανατολή εντείνει την ανησυχία για ενδεχόμενες ελλείψεις -ειδικά εν όψει του χειμώνα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ