27

Συνάντηση μεταξύ του προέδρου του ΟΠΕΚ, Αλί Ροντρίγκεζ, και του Αμερικανού υπουργού Ενέργειας, Μπιλ Ρίτσαρντσον, πραγματοποιείται το Σάββατο στο Καράκας της Βενεζουέλας, με το ζήτημα των υψηλών τιμών του πετρελαίου να κυριαρχεί στην ατζέντα των συζητήσεων.

Προηγουμένως, ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι οι τιμές του μαύρου χρυσού βρίσκονται ακόμα σε πολύ υψηλά επίπεδα και ότι θα ασκούσε πιέσεις κατά τη σημερινή συνάντηση, ώστε οι χώρες του ΟΠΕΚ να προχωρήσουν σε αύξηση της παραγωγής με σκοπό να σταθεροποιηθούν οι τιμές γύρω στα 20 με 25 δολάρια το βαρέλι.


Από την πλευρά του, ο Αλί Ροντρίγκεζ, που είναι παράλληλα και υπουργός Ενέργειας της Βενεζουέλας, ανέφερε σιβυλλικά την ίδια ημέρα ότι με τον Αμερικανό ομόλογό του θα ασχοληθούν «με τα θέματα που πάντα συζητάμε, τα οποία είναι προφανώς η ενέργεια και οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Βενεζουέλας σε αυτό το ζήτημα».


Παράλληλα, οι τιμές του πετρελαίου έκαναν άλμα πάνω από 3% την Παρασκευή, καθώς οι συγκρούσεις των Ισραηλινών δυνάμεων με τους Παλαιστινίους συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση, σε μια περιοχή που συγκεντρώνει το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.


Το Μπρεντ σημείωσε άνοδο κατά 88 σεντς (2,9%) και διαμορφώθηκε στα 31,62 δολάρια. Στη Νέα Υόρκη το αργό πετρέλαιο κέρδισε 1,05 δολάριο (3,3%), κλείνοντας στα 32,95 δολάρια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Reuters