
Σε έξαρση η χρήση κάνναβης στην ΕλλάδαΙδιαίτερα διαδεδομένη ανάμεσα στους εφήβους
Διαρκή αυξητική τάση εμφανίζει η χρήση παραισθησιογόνων ουσιών στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μεταξύ των μαθητών, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ).
55
Διαρκή αυξητική τάση εμφανίζει η χρήση παραισθησιογόνων ουσιών στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μεταξύ των μαθητών, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, η χρήση ναρκωτικών ουσιών στη χώρα μας κατά την πενταετία 1993 – 1998 έχει παρουσιάσει γενική αύξηση. Ωστόσο, μεγαλύτερη προτίμηση παρατηρείται στην κατανάλωση κάνναβης, διαλυτών και χαπιών ecstasy.
Ιδιαίτερα ευάλωτοι εμφανίζονται οι μαθητές ηλικίας 15 – 16 ετών, στους οποίους η χρήση ναρκωτικών το ίδιο διάστημα έχει αυξηθεί κατά 7%. Η χρήση κάνναβης έφτασε στο 10,2% το 1998, από 3% που ήταν το 1993, η χρήση διαλυτών ουσιών ανέρχεται πλέον στο 13,7%, από 6,3% που ήταν πριν από πέντε χρόνια, ενώ LSD έχει δοκιμάσει το 2,6% των μαθητών.
Έντονο προβληματισμό προκαλεί επίσης το γεγονός ότι η κατανάλωση παράνομων ναρκωτικών ουσιών συνδυάζεται με τη χρήση νόμιμων ουσιών, όπως το αλκοόλ και τα ηρεμιστικά.
Από το 1986 έως το 1998 οι θάνατοι από ναρκωτικά στην Ελλάδα σχεδόν εννεαπλασιάστηκαν, ενώ στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί περίπου δυόμισι φορές.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Λίβανος: Ο Μερτς προτρέπει τον Νετανιάχου να σταματήσει τον πόλεμο και να αρχίσει συνομιλίες
- Ιράν: Ο Απρίλιος αναμένεται να είναι «χειρότερος από τον Μάρτιο» στον ενεργειακό τομέα
- Γάζα: Τουλάχιστον 4 Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πλήγματα – Οι 3 έξω από σχολείο
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: Τα λάθη κοστίζουν
- Έξυπνα γυαλιά: Οι συσκευές της Meta σε μετατρέπουν σε «ηλίθιο με κάμερα στο πρόσωπο»
- Πόλεμος Ιράν: Οικονομικός «σεισμός» με άλμα στο πετρέλαιο, μπλόκο στο Ορμούζ και παγκόσμια κρίση