40

Αντιπαράθεση μεταξύ οικολόγων και Δήμου Θεσσαλονίκης έχει προκαλέσει η πρόθεση της δημοτικής αρχής να μη συμμετάσχει η πόλη στο πρόγραμμα της πανευρωπαϊκής Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητα που θα εφαρμοστεί αύριο, Παρασκευή, σε 80 δήμους της χώρας και σε άλλους 620 σε όλη την Ευρώπη.

Με αφορμή την απόφαση αυτή, ο νομαρχιακός σύμβουλος και στέλεχος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Τρεμόπουλος, επέκρινε τη δημοτική αρχή για τη στάση της απέναντι στη χρήση του ποδηλάτου ως μεταφορικού μέσου.


Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνδυασμένη εφαρμογή του μέτρου των ποδηλατοδρόμων στις κεντρικές αρτηρίες της πόλης, των πεζοδρομήσεων, της κατασκευής γραμμής τραμ, της παράκτιας αστικής συγκοινωνίας και της αναδιάρθρωσης των αστικών συγκοινωνιών θα μπορούσε να μειώσει στο μισό την κίνηση των ΙΧ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.


Στις καταγγελίες του κ. Τρεμόπουλου απάντησε ο αντιδήμαρχος Οδοποιίας, Θόδωρος Αθανάσαρος, δηλώνοντας ότι ο δήμος εξέφρασε στο ΥΠΕΧΩΔΕ το ενδιαφέρον του να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις της 22ας Σεπτεμβρίου, αλλά δεν είχε τη σύμφωνη γνώμη ούτε της Τροχαίας Θεσσαλονίκης ούτε των επιμελητηρίων της πόλης, όπως ήταν απαραίτητο, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει την ιδέα.


«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει δεσμευτεί να πείσει για τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας τους πολίτες και τους φορείς της Θεσσαλονίκης, ώστε στην αντίστοιχη διοργάνωση του επόμενου έτους το κέντρο της πόλης να παραδοθεί για μια μέρα στους πεζούς αποκλείοντας την κίνηση των αυτοκινήτων» διαβεβαίωσε ο αντιδήμαρχος.


Εν τω μεταξύ, σε ειδική εκδήλωση στη Λάρισα εν όψει της Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητα παραβρέθηκε την Τετάρτη ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης και μετείχε στην κλήρωση και επίδοση 190 ποδηλάτων σε μαθητές και πολίτες. Ο υπουργός υπογράμμισε τη σημασία της συγκεκριμένης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι για την Ελλάδα η Λάρισα είναι πρωτοπόρος, καθώς είναι η πρώτη ελληνική πόλη που την υιοθέτησε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ