
Κινητοποιείται η τουρκική διπλωματία στο Κυπριακό με αφορμή τη Σύνοδο της Χιλιετίας
Με τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς πρόκειται να συναντηθεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ, στο περιθώριο της Συνόδου της Χιλιετίας του ΟΗΕ, που ξεκινά αύριο, Τετάρτη, στη Νέα Υόρκη.
51
Με τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς πρόκειται να συναντηθεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ, στο περιθώριο της Συνόδου της Χιλιετίας του ΟΗΕ, που ξεκινά αύριο, Τετάρτη, στη Νέα Υόρκη.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να αναπτύξει στον Αλβαρο ντε Σότο τις τουρκικές θέσεις για το Κυπριακό εν όψει του νέου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στη Νέα Υόρκη. Ο Ισμαήλ Τζεμ θα συναντηθεί και με τον Ραούφ Ντενκτάς, προφανώς για συντονισμό των ενεργειών της τουρκικής πλευράς.
Στο μεταξύ, ο Ραούφ Ντενκτάς, εμμένοντας στις αδιάλλακτες θέσεις του, δήλωσε την Τρίτη ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς άρση του λεγόμενου εμπάργκο, και προσέθεσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν αισθάνεται την υποχρέωση να επανενωθεί με την ελληνοκυπριακή.
Παράλληλα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης χαρακτήρισε απειλή τη μετάβαση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου στη Νέα Υόρκη.
Το ζήτημα των Στροβιλίων θα θέσει ο Κληρίδης στη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ
Τις προοπτικές που υπάρχουν για την προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σχετικά με το θέμα των Στροβιλίων, θα σταθμίσει ο Κύπριος πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης, κατά τις επαφές που θα έχει με ξένους ηγέτες, στο περιθώριο της Συνόδου της Χιλιετίας στη Νέα Υόρκη, όπως αναφέρουν πληροφορίες του ΡΙΚ.
Ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε ότι πρόκειται να θέσει εκ νέου το ζήτημα των Στροβιλίων κατά τη συνάντηση που θα έχει σήμερα, Τρίτη, με το ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.
Ο Γλαύκος Κληρίδης συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Σπύρο Κυπριανού, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις για τις επικείμενες συνομιλίες.
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, οι προοπτικές του τέταρτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών παραμένουν ασαφείς, ωσότου φτάσουν στη Νέα Υόρκη οι ξένοι απεσταλμένοι, οπότε αναμένεται να διαφανεί κατά πόσο έχουν πρόθεση να παρέμβουν στην τουρκική πλευρά, προκειμένου να μεταβάλει την αδιάλλακτη στάση της.
Κλίντον: Να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες για εξεύρεση λύσης
Την ανάγκη εντατικοποίησης των συνομιλιών για εξεύρεση δίκαιης και μόνιμης
λύσης υποστηρίζει ο πρόεδρος Κλίντον, σε επιστολή του που συνοδεύει τη διμηνιαία έκθεσή του προς το Κογκρέσο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρεται στη νέα προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών, που άρχισε τον περασμένο Δεκέμβριο, με στόχο την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.
Στην επιστολή του ο Μπιλ Κλίντον αναφέρεται ακόμη στην απόφαση της Ομάδας των Οκτώ στην Οκινάουα της Ιαπωνίας ότι τα δύο μέρη στην Κύπρο πρέπει να εντατικοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις για επίτευξη δίκαιης και μόνιμης λύσης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ
- Αλλαγές στην ετήσια άδεια των εργαζομένων – Δείτε αναλυτικά
- Στη Σόφια για να «κλειδώσει» την πρωτιά ο Ολυμπιακός – «Τελικός» στη Roig Arena για τον Παναθηναϊκό με τη Βαλένθια
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης θυμήθηκε τα παιδιά και τα social media για να ξεχάσουμε τα σκάνδαλα της ΝΔ
- Πάσχα: Από τη Σαρακοστή στη Λαμπρή – Έθιμα και συμβολισμοί της ελληνικής παράδοσης
- Έλειπε ο Γουεμπανιάμα, «χόρευε» ο Φοξ για τους Σπερς (vids)
- Καταστήματα: Μέχρι ποια ώρα είναι ανοιχτά σήμερα Μ. Πέμπτη – Πώς θα λειτουργήσουν μέχρι το Πάσχα