72

Αυστηρή προειδοποίηση ότι η Γερμανία δεν προτίθεται να επιτρέψει στη Βρετανία να εμποδίσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση απηύθυνε την Κυριακή ο Γερμανός υπουργός Eξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει τη Δευτέρα η βρετανική εφημερίδα The Times.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε έως ότου αποφασίσει και η τελευταία χώρα εάν επιθυμεί να προχωρήσει περαιτέρω στο δρόμο προς την ολοκλήρωση δήλωσε σε αυστηρό τόνο ο Γερμανός υπουργός.


Οσοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να το πράξουν δεν πρέπει να έχουν το δικαίωμα να τη μπλοκάρουν προειδοποίησε ο Φίσερ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η Βρετανία είναι ευπρόσδεκτη στην ΟΝΕ.

Ο Γερμανός αξιωματούχος, ο οποίος έχει καταθέσει το δικό του μεγαλόπνοο όραμα για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, επισήμανε ότι η Βρετανία μπορεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εξάλλου, καταφέρθηκε με καυστικό τρόπο εναντίον των Βρετανών ευρωσκεπτικιστών, καλώντας τους να προτείνουν ένα εναλλακτικό πρότυπο για την εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΕ ως κοινή αγορά και χαλαρή πολιτική ένωση ανεξάρτητων κρατών δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει στον 21ο αιώνα.

Πάντως, ο Φίσερ φρόντισε να καθησυχάσει εκείνους που φοβούνται ότι η Βρετανία θα ζημιωνόταν εάν υλοποιούνταν οι προτάσεις του Γερμανού αξιωματούχου, τονίζοντας ότι για τη θέση του αιρετού προέδρου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι πολλοί Βρετανοί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ