
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάθονται πάλι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι
Λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την αποτυχία της συνόδου του Καμπ Ντέιβιντ, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές συναντώνται και πάλι την Κυριακή σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν ζωντανή την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.
51
Λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την αποτυχία της συνόδου του Καμπ Ντέιβιντ, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές συναντώνται και πάλι την Κυριακή σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν ζωντανή την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.
Ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας και επικεφαλής της ισραηλινής αντιπροσωπείας, Σλόμο μπεν Αμι, θα συναντηθεί το απόγευμα στη Λωρίδα της Γάζας με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Μοχάμεντ Νταλάν, προκειμένου να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου στο Καμπ Ντέιβιντ.
Νωρίτερα, ο Ισραηλινός διαπραγματευτής Οντέντ Εράν είχε υποδεχθεί στην κατοικία του, στην Ιεριχώ της Δυτικής Οχθης, τον εκπρόσωπο των Παλαιστινίων, Σαέμπ Ερεκάτ. Οπως μετέδωσε ισραηλινός σταθμός, στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο αξιωματούχων βρέθηκαν το ζήτημα της τρίτης φάσης της παραχώρησης τμημάτων της Δυτικής Οχθης στον έλεγχο των Παλαιστινίων, καθώς και η απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές.
Σε δημοσίευμά της την Κυριακή, η εφημερίδα Jerusalem Post ανέφερε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ δεν προτίθεται σε αυτήν τη φάση να προβεί σε νέα παράδοση εδαφών της Δυτικής Οχθης ή στην απελευθέρωση άλλων κρατουμένων.
Παράλληλα, ο Ισραηλινός υπουργός Δικαιοσύνης, Γιόσι Μπεϊλίν, προειδοποίησε ότι δεν θα υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία στην περίπτωση που η Παλαιστινιακή Αρχή εμμείνει στη θέση της για επιστροφή ενός εκατομμυρίου προσφύγων στο Ισραήλ.
Το Ισραήλ θα πάψει να υπάρχει ως εβραϊκό κράτος, εάν επιτραπεί σε απεριόριστο αριθμό Παλαιστίνιων προσφύγων να εισέλθουν στο έδαφός του δήλωσε σε ισραηλινό ραδιοφωνικό σταθμό ο Γιόσι Μπεϊλίν, ένας από τους αρχιτέκτονες της ειρηνευτικής διαδικασίας για τη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ο Εχούντ Μπαράκ επιθυμεί να επιτραπεί σε περίπου 60.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες να επιστρέψουν στο Ισραήλ, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την επανένωση οικογενειών.
Επανεξετάζει ο Αραφάτ την ημερομηνία ανακήρυξης παλαιστινιακού κράτους
Ανευ ουσίας χαρακτήρισε, την Κυριακή, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια από την πλευρά των Παλαιστινίων, μία ημέρα αφότου ο Γιασέρ Αραφάτ άφησε να εννοηθεί ότι επανεξετάζει την απόφασή του για ανακήρυξη παλαιστινιακού κράτους στις 13 Σεπτεμβρίου.
Η διορία για την ανακήρυξη παλαιστινιακού κράτους είναι το Σεπτέμβριο, σε λίγες εβδομάδες. Ωστόσο, θα λάβουμε υπόψη μας τις συστάσεις όλων των φίλων μας, προκειμένου να καταλήξουμε στην κατάλληλη ημερομηνία για την ανακήρυξη δήλωσε, το Σάββατο, ο Γιασέρ Αραφάτ από το Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ στο πλαίσιο της περιοδείας του για την ενίσχυση των θέσεων της Παλαιστινιακής Αρχής.
Ο Γιασέρ Αραφάτ αναχώρησε την Κυριακή από τη γαλλική πρωτεύουσα με προορισμό τη Σαουδική Αραβία, όπου θα συναντηθεί με το βασιλιά Φαχντ για να τον ενημερώσει σχετικά με τα αποτελέσματα της συνόδου του Καμπ Ντέιβιντ.
Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μάντλιν Ολμπράιτ πρόκειται να συναντηθεί την Τρίτη με τον υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού, Αρχιεπίσκοπο Ζαν-Λουί Ταουράν, προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα προβούν τώρα σε αποτίμηση των αποτελεσμάτων της συνόδου του Καμπ Ντέιβιντ και θα προετοιμαστούν για ένα νέο γύρο συνομιλιών, στις οποίες οι ΗΠΑ θα βρίσκονται εκεί για να βοηθήσουν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,Reuters
- Η Σίντνεϊ Σουίνι «έφαγε πόρτα» στην ταινία Ο Διάβολος Φοράει Prada 2
- UEFA Champions League: Η ημιτελική φάση έρχεται στο MEGA
- Στην Ιταλία ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης για τον «Κήπο των Δικαίων» – Συνάντηση με τον Δήμαρχο Μιλάνου
- Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε εξέλιξη η συζήτηση για τις άρσεις ασυλίας 13 βουλευτών της ΝΔ – Αγωνία στο Μαξίμου
- Betsson: Σούπερ προσφορά* χωρίς κατάθεση για το στοίχημα ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας Betsson
- Α1 Γυναικών: Απορρίφθηκε η ένσταση του Παναθηναϊκού, πρωταθλητής ο Αθηναϊκός



