Σε 100.000 ανέρχονται τα οχήματα που παραμένουν ακινητοποιημένα στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ) των δήμων και των αρμόδιων Διευθύνσεων Συγκοινωνιών των Νομαρχιών της Αττικής.

Η εφημερίδα Τα Νέα αναφέρει ότι πρόκειται για οχήματα παρωχημένης τεχνολογίας, ηλικίας 12-15 ετών, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν καταθέσει τις πινακίδες στις αρμόδιες ΔΟΥ για να μην επιβαρύνονται φορολογικά και έχουν αγοράσει καινούριο αυτοκίνητο.


Τα παλαιά αυτά οχήματα είναι στην πλειονότητά τους μη εμπορεύσιμα και η συντήρησή τους είναι ασύμφορη για τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι τα διατηρούν με την ελπίδα της εφαρμογής του μέτρου της απόσυρσης.


Το πρόβλημα που προκαλείται από τα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα εμφανίζεται εντονότερο στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της πρωτεύουσας, όπου οι χώροι στάθμευσης είναι ιδιαίτερα περιορισμένοι.


Οι δήμοι δεν μπορούν να παρέμβουν, όπως γίνεται στην περίπτωση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων, καθώς απαιτείται η συγκατάθεση του ιδιοκτήτη προκειμένου να μεταφερθούν για ανακύκληση.