55

Με το βραβείο των Πολιτικών Προσώπων της χρονιάς τιμήθηκαν την Τετάρτη οι υπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας Γιώργος Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ από το East-West Institute για τη συνεργασία τους στην οικοδόμηση της ειρήνης στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Παράλληλα, σε συνέντευξή του στο CNN o Γ.Παπανδρέου επανέλαβε ότι η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί προϋπόθεση για τη διατήρηση του θετικού ελληνοτουρκικού κλίματος, ενώ εξέφρασε για άλλη μια φορά τη δυσαρέσκειά του για την επικριτική έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία.

Κατά την παρουσίαση των τιμώμενων υπουργών, ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι -ένας από τους προέδρους του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου- αναγνώρισε τις προσπάθειες των δύο ανδρών για τη σταθερότητα και την προώθηση της ειρήνης στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ τη συνεργασία των δύο χωρών εξήρε με τη σειρά της και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μάντλιν Ολμπράιτ. Αναφερόμενη στο Κυπριακό, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για μια ουσιαστική λύση του προβλήματος.


Ο επικεφαλής της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα αποκάλεσε τους τιμηθέντες δύο μεγάλους Ευρωπαίους και τους χαρακτήρισε πρότυπα πολιτικών ηγετών του αιώνα.


Κατά την παραλαβή του βραβείου, ο Γ.Παπανδρέου αναφέρθηκε στην ανάπτυξη ενός νέου πνεύματος συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτό θα βοηθήσει στη λύση του Κυπριακού.


Από την πλευρά του, ο Τούρκος ομόλογός του Ι.Τζεμ αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη που επέδειξαν οι δύο πλευρές κατά τους σεισμούς και στην επίδραση που είχε η συγκυρία αυτή στη διαμόρφωση μιας νέας σχέσης. Εχουμε μεταφράσει πιστά τις ελπίδες των λαών μας σε πράξη, έχοντας σταματήσει το μεταξύ μας ψυχρό πόλεμο και δημιουργώντας ένα κλίμα ύφεσης δήλωσε χαρακτηριστικά.


Κατά την εκδήλωση, τιμήθηκαν επίσης με βραβεία Οικοδόμησης της Ειρήνης τα συνεργεία διάσωσης σεισμοπαθών Ελλάδας και Τουρκίας ΕΜΑΚ και AKUT.


Προτεραιότητα του Κλίντον το Κυπριακό, δηλώνει ο Μόουζες


Στο μεταξύ, ο Γ.Παπανδρέου είχε αργότερα, στην Ουάσινγκτον, συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Κυπριακό Αλφρεντ Μόουζες με τον οποίο συζήτησε την πορεία του ζητήματος.


Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον Αμερικανό αξιωματούχο για τη συμβολή του στην προώθηση λύσης του Κυπριακού και εξέφρασε την πρόθεσή του να εκμεταλλευτούν τις ενταξιακές προοπτικές της Κύπρου και της Τουρκίας για τη διευθέτηση του ζητήματος.


Από την πλευρά του, ο Μόουζες τόνισε ότι η επίλυση του Κυπριακού παραμένει προτεραιότητα της κυβέρνησης Κλίντον.


Προϋπόθεση καλής γειτονίας η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό


Κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Γ.Παπανδρέου στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικεντρώθηκε στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, ενώ αναφέρθηκε επίσης στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία.


Ο Γ.Παπανδρέου επισήμανε το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί μεταξύ των δύο χωρών και προσέθεσε ότι οι διμερείς συμφωνίες συνεργασίας που έχουν υπογραφεί δημιουργούν νέες προοπτικές αλλά και υποχρεώσεις για την Τουρκία. Την ίδια στιγμή, απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόοδος σε άλλα θέματα, εάν προηγουμένως δεν επιλυθεί το Κυπριακό.


Αν δεν σημειωθεί πρόοδος εντός μιας χρονικής περιόδου, ασφαλώς και θα επηρεαστούν οι διμερείς σχέσεις και αυτό θα είναι μία αρνητική εξέλιξη τόνισε χαρακτηριστικά.


Σε ερώτηση, εάν η επικείμενη ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ βελτιώνει τις προοπτικές της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, απάντησε ότι η εξέλιξη αυτή φέρνει την ευρωπαϊκή οικονομία πιο κοντά στην περιοχή αυτή, ενώ θα ευνοήσει τις επενδύσεις και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Τουρκία.


Ο Γ.Παπανδρέου δεν άφησε ασχολίαστη την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία, την οποία χαρακτήρισε υπερβολική, καθώς, όπως τόνισε, δεν έδινε μια αντικειμενική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας. Παράλληλα, ανέφερε ότι ήδη δρομολογείται η υπογραφή μιας συμφωνίας αστυνομικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του θέματος.



ΑΠΕ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ