Με προσβλητικά σχόλια, ο 36χρονος συγγραφέας Στεφάν Ζαγκντάνσκι περιγράφει στο νέο του βιβλίο την προσωπικότητα του Σαρλ Ντε Γκολ.
Ο δύστυχος Ντε Γκολ είναι ο τίτλος του βιβλίου του Ζαγκντάνσκι, με το οποίο ο συγγραφέας δείχνει να θέλει πάση θυσία να βεβηλώσει τη μνήμη του Γάλλου προέδρου.
Την ώρα που όλοι οι άλλοι περιγράφουν το μύθο, εγώ περιγράφω τον άνθρωπο δηλώνει ο Ζαγκντάνσκι, επισημαίνοντας ότι από την ημέρα που το βιβλίο του δημοσιεύθηκε έχει περιέλθει σε επαγγελματική και κοινωνική απομόνωση. Ο μύθος του -συνεχίζει- βασίζεται στις δομές των ίδιων του των κειμένων. Αλλωστε, σε σχολική έκθεση που έγραψε σε ηλικία 15 ετών, παρουσίαζε τον εαυτό του ως λυτρωτή της Γαλλίας.
Από πού προήλθε αυτός ο σιχαμένος λόγος, οι γλοιώδεις μαίανδροι, αυτή η αιώνια αυτοπροβολή; αναρωτιέται ο συγγραφέας καθώς διαβάζει τα απομνημονεύματα του Γάλλου προέδρου.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, μολονότι η ισχυρή προσωπικότητα του Ντε Γκολ είναι αποδεκτή από όλους, ο Ζαγκντάνσκι εμφανίζεται με το βιβλίο έτοιμος να ταράξει το λογοτεχνικό, το πολιτικό αλλά και το ακαδημαϊκό κατεστημένο.
Στις 17-18 Ιουλίου, στις πρώην Φυλακές της Αίγινας, έρχεται το 2ο Aegina Jazz Festival με μερικά από τα κορυφαία ονόματα της ελληνικής και διεθνούς τζαζ σκηνής