
ΗΠΑ και Ισραήλ να κάνουν το επόμενο βήμα για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών
Από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ αναμένει το επόμενο βήμα η Συρία, προκειμένου να επαναληφθούν οι συροϊσραηλινές συνομιλίες μετά το νέο αδιέξοδο στο οποίο περιήλθαν. Την ίδια στιγμή η αμερικανική πλευρά δηλώνει ότι βρίσκεται σε αναμονή της επόμενης κίνησης από τη Συρία στο θέμα.
55
Από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ αναμένει το επόμενο βήμα η Συρία, προκειμένου να επαναληφθούν οι συροϊσραηλινές συνομιλίες μετά το νέο αδιέξοδο στο οποίο περιήλθαν. Την ίδια στιγμή η αμερικανική πλευρά δηλώνει ότι βρίσκεται σε αναμονή της επόμενης κίνησης από τη Συρία στο θέμα.
Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο τους τώρα ανέφερε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Λιβάνου Al-Mustaqbal, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ αλ Σάρα απαντώντας στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον την Τρίτη, στις οποίες τονίζει ότι η ειρήνευση με το Ισραήλ εξαρτάται από τις επιλογές του Σύρου προέδρου Χαφεζ αλ-Ασαντ.
Ωστόσο, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να προωθήσουν τις συνομιλίες, εάν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή στη στάση της συριακής κυβέρνησης. Δεν έχουμε τίποτα ώστε να μπορέσουμε να δουλέψουμε δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Φόλεϊ, ο οποίος προσέθεσε πως για να υπάρξει πρόοδος είναι απαραίτητη η συνεργασία της Συρίας.
Εν τω μεταξύ, με συνέντευξή του στην εφημερίδα του Καΐρου Αλ Αχράμ ο Μπιλ Κλίντον κάλεσε τον Αιγύπτιο ομόλογό του Χόσνι Μουμπάρακ να εργαστεί για την ειρήνη και να μεσολαβήσει για την επίλυση του Μεσανατολικού.
Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι ο ρόλος του Χόσνι Μουμπάρακ στην ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή θα είναι πιο σημαντικός από ποτέ στη διάρκεια των προσεχών εβδομάδων και μηνών.
Ο Κλίντον χαρακτήρισε εξαιρετικά εποικοδομητική τη συνάντηση που είχε την περασμένη Κυριακή στη Γενεύη με το Σύρο πρόεδρο Χαφέζ αλ-Ασαντ, παρά το γεγονός ότι δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Παράλληλα, τόνισε ότι δεν προσδοκούσε καμία θετική απάντηση από τον Ασάντ στις ισραηλινές θέσεις, και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα έχει από το Σύρο ηγέτη σοβαρές και σφαιρικές προτάσεις που θα οδηγήσουν στην επανάληψη των συνομιλιών με τους Ισραηλινούς.
H συνάντηση Κλίντον-Ασάντ την περασμένη Κυριακή στη Γενεύη αναμενόταν ότι θα κατέληγε σε συμφωνία με τη Συρία για επανάληψη των συνομιλιών με το Ισραήλ, που είχαν διακοπεί τον περασμένο Ιανουάριο.
Reuters, ΑΠΕ
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μπέτις – Ρεάλ Μαδρίτης 1-1: Σοκ για τη «Βασίλισσα» στο 90+4′, πιο κοντά στον τίτλο η Μπαρτσελόνα
- Γιορτή σήμερα 25 Απριλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Νότιγχαμ πέντε αστέρων, διέλυσε τη Σάντερλαντ
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.04.2026]
- Data centers: Η αγορά ακινήτων στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
- Τέμπη: Βίντεο που δεν συμπεριλήφθηκε στη δικογραφία βρέθηκε στο σπίτι δικαστικού πραγματογνώμονα




