55

Δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο για τη μελλοντική πορεία της κυβέρνησής του ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ, ύστερα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που διεξήχθη την Τετάρτη στην τουρκική Εθνοσυνέλευση επί της αρχής της πρότασης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, προκειμένου να είναι δυνατή η επανεκλογή του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στην προεδρία της χώρας.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah, ο Ετζεβίτ δήλωσε ότι θα εξετάσει όλες τις εναλλακτικές λύσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό, μετά το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας στη Βουλή για την αλλαγή τριών άρθρων του Συντάγματος, που απέδειξε εμφανή σημεία ρήξης στο κυβερνητικό σχήμα.


Κατά την ψηφοφορία, 202 βουλευτές καταψήφισαν την πρόταση, ενώ υπέρ της αναθεώρησης τάχθηκαν 303 βουλευτές. Το αποτέλεσμα ξάφνιασε την κυβέρνηση, καθώς υπέρ της τροποποίησης είχαν υπογράψει 402 βουλευτές, ενώ για την τελική ψήφισή της απαιτούνται οι ψήφοι 367 βουλευτών.


Οταν θα είμαι στην Ινδία, θα σκεφτώ για όλα, όπως και για τη συνέχιση της πορείας της κυβέρνησης φέρεται να δήλωσε ο Ετζεβίτ. Ας το σκεφτούμε όλοι τις επόμενες τέσσερις ημέρες πρόσθεσε ο Tούρκος πρωθυπουργός που αναχωρεί την Πέμπτη για επίσημη επίσκεψη στην Ινδία.


Την προκαταρκτική ψηφοφορία θα ακολουθήσουν άλλες δύο την επόμενη εβδομάδα, στις οποίες ο Ετζεβίτ ελπίζει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.


Το βασικό θέμα είναι η συνταγματική μεταρρύθμιση που θα επιτρέψει στον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ να διεκδικήσει για δεύτερη φορά το προεδρικό αξίωμα, το Μάιο.


Ο Ετζεβίτ φοβάται ότι, αν ο Ντεμιρέλ αναγκαστεί να αποχωρήσει, οι ενδοκομματικές αντιπαραθέσεις θα αποδυναμώσουν τον κυβερνητικό συνασπισμό και πιθανόν να θέσουν σε κίνδυνο τις προγραμματισμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.


ΑΠΕ, Reuters

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ