
Από 1ης Μαΐου οι οδηγοί θα αποζημιώνονται από τις δικές τους ασφαλιστικές εταιρείες
Νέο σύστημα διακανονισμού ζημιών στα τροχαία ατυχήματα θα ισχύει από την 1η Μαΐου, δίνοντας τη δυνατότητα στον ασφαλισμένο που έχει εμπλακεί σε τροχαίο, χωρίς να ευθύνεται, να αποζημιώνεται από τη δική του ασφαλιστική εταιρεία, δίχως χρονοτριβές.
37
Νέο σύστημα διακανονισμού ζημιών στα τροχαία ατυχήματα θα ισχύει από την 1η Μαΐου, δίνοντας τη δυνατότητα στον ασφαλισμένο που έχει εμπλακεί σε τροχαίο, χωρίς να ευθύνεται, να αποζημιώνεται από τη δική του ασφαλιστική εταιρεία, δίχως χρονοτριβές.
Η σχετική συμφωνία, την οποία υπογράφουν 36 ασφαλιστικές εταιρείες που αντιπροσωπεύουν το 94% των ασφαλισμένων οχημάτων, παρουσιάστηκε την Πέμπτη σε κοινή συνέντευξη Τύπου από τον υπουργό Ανάπτυξης Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υφυπουργό Εμπορίου Γιάννη Χαραλάμπους και τον πρόεδρο της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Δημήτρη Κοντομηνά.
Οι απαραίτητες προϋποθέσεις της νέας συμφωνίας αμέσου διακανονισμού υλικών ζημιών (ΣΑΠ) είναι οι εξής:
* Να συμπληρωθεί από τους δύο εμπλεκόμενους στο τροχαίο ατύχημα η Φιλική Δήλωση Τροχαίου Ατυχήματος και να προωθηθεί στις ασφαλιστικές τους εταιρείες.
* Να μην υπάρχουν σωματικές βλάβες.
* Τα δυο αυτοκίνητα να ασφαλίζονται από εταιρείες που υπογράφουν τη συμφωνία.
* Το ατύχημα να έχει γίνει στην Ελλάδα.
* Η ζημιά να μην υπερβαίνει το 1.200.000 δρχ. Μεγαλύτερες ζημιές από το όριο αυτό διακανονίζονται με το υπάρχον σύστημα.
Οπως ανέφερε ο Δ.Κοντομηνάς, τα ατυχήματα που μπορούν να διακανονιστούν με το νέο σύστημα αντιπροσωπεύουν ποσοστό μεγαλύτερο του 90% του συνόλου, ενώ στόχος για το μέλλον είναι να καλυφθούν όλες οι περιπτώσεις υλικών ζημιών.
Το έντυπο Φιλικής Δήλωσης Τροχαίου Ατυχήματος -το οποίο θα διανεμηθεί σε όλους τους οδηγούς με ευθύνη των ασφαλιστικών εταιρειών- επιτρέπει την περιγραφή του ατυχήματος κατά τον πλέον φιλικό και αντικειμενικό τρόπο, με συμμετοχή και των δύο εμπλεκομένων οδηγών.
Το έντυπο αυτό κυκλοφορεί πανομοιότυπο σε 24 ευρωπαϊκές χώρες και είναι μεταφρασμένο σε 20 διαφορετικές γλώσσες.
ΑΠΕ
- Θεσσαλονίκη: Παραμένει στη ΜΕΘ ο φοιτητής με τη μηνιγγίτιδα – «Σταθερή αλλά σοβαρή κατάσταση» λέει ο Γιαννάκος
- Φαρμακοβιομηχανία στην Ευρώπη: Στρατηγική αυτονομία, επενδύσεις και ο ρόλος της Ελλάδας στο νέο υγειονομικό τοπίο
- Ρωσία: Η Μόσχα παρέδωσε στο Κίεβο τις σορούς 1.000 Ουκρανών στρατιωτών με αντάλλαγμα τα λείψανα 41 Ρώσων
- Γιατί ο Περσικός Κόλπος διαθέτει περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου
- Τεράστιο το ενδιαφέρον για Βεζένκοφ και Ολυμπιακό στη Βουλγαρία – Ανοίγει και το πάνω διάζωμα του γηπέδου
- Meta Platforms: Νέο μοντέλο ΑΙ καταφθάνει σε Facebook, Instagram και WhatsApp
