55

Τη μείωση της εξεταστέας ύλης, την αναβολή εφαρμογής του τεστ δεξιοτήτων στη φετινή Γ Λυκείου, αλλά και τη μείωση του συντελεστή βαρύτητας για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εισηγήθηκε στο πόρισμά της η επιτροπή Καζάζη για την αξιολόγηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, κατά την παράδοσή του στο υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη.

Επειτα από τρεις μήνες επεξεργασίας της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, η επιτροπή εισηγείται τη μείωση της εξεταστέας ύλης -αλλά όχι και του αριθμού των εξεταζόμενων μαθημάτων- σε ποσοστό που δεν θα υπερβαίνει το 1/3 της ύλης που είχε ανακοινωθεί το Νοέμβριο. Η ύλη θα πρέπει να ανακοινώνεται 15 ημέρες πριν από τις εξετάσεις, ενώ επίσης προτείνεται η επιμήκυνση της εξεταστικής περιόδου.


Στο χρονοδιάγραμμα η επιτροπή εισηγείται τη λήξη των μαθημάτων στις 26 Μαΐου και στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Από τις 29 Μαΐου έως και τις 24 Ιουνίου θα πραγματοποιούνται οι εξετάσεις της Β και Γ Λυκείου. Η βαθμολογία θα εξάγεται έως τις 30 Ιουνίου, και έπειτα θα κατατίθενται οι δηλώσεις προτίμησης των υποψηφίων για τις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.


Μεταξύ άλλων η επιτροπή κρίνει ότι η φετινή Γ Λυκείου πρέπει να απαλλαγεί από τα τεστ δεξιοτήτων, ενώ υποδεικνύει τη μείωση του συντελεστή βαρύτητας για τις φετινές Β και Γ Λυκείου από 10% σε 5%.


Εισηγείται επίσης να καθιερωθεί το 9,5 αντί του 10 ως απαιτούμενος μέσος όρος σε όλα τα γραπτά εξεταζόμενα μαθήματα, προκειμένου να διευκολύνονται οι οριακοί μαθητές στην αποφοίτησή τους, αλλά και να ενισχυθεί η πρόσθετη διδακτική στήριξη στα σχολεία.


Συγκεκριμένα, στο θέμα του απολυτηρίου προτείνει τη χορήγηση πιστοποιητικού σπουδών στους μαθητές που δεν επιθυμούν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με συνοδευτική αναλυτική βαθμολογία που θα αναγράφει ωστόσο ότι δεν συνιστά Εθνικό Απολυτήριο.


Αναφερόμενη στο ρόλο των καθηγητών, η επιτροπή υπέδειξε την καθολική εφαρμογή
της επιμόρφωσης και της παιδαγωγικής κατάρτισης των εκπαιδευτικών, όπως επίσης και την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου.


Για τον τρόπο διορισμού τους ενέκρινε την επιλογή μέσω των εξετάσεων του ΑΣΕΠ, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να συνυπολογίζονται η βαθμολογία πτυχίου, οι μεταπτυχιακές σπουδές, αλλά και η προσωπική συνέντευξη του υποψηφίου.


Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης επιφυλάχτηκε να μελετήσει τις εισηγήσεις της επιτροπής, ενώ αναμένει τα αποτελέσματα και της δεύτερης επιτροπής Μπλέσιου που επεξεργάστηκε τα οικονομικά των εκπαιδευτικών.


Αμέσως μετά αναμένεται η απόφαση του υπουργείου για την αποδοχή ή μη των προτάσεων των δύο επιτροπών.


Στο μεταξύ, η έκθεση προκάλεσε τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας καθώς, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) Νίκου Τσούλια στο ραδιοσταθμό Flash 96,1, δεν προβλέπονται θεσμικές αλλαγές, από τη στιγμή που η πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση εξακολουθεί να συνδέεται με τη διαδικασία των εξετάσεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ