Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ενυπόθηκο δάνειο όλη η χώρα

Ενυπόθηκο δάνειο όλη η χώρα

Η αποδοχή από πλευράς κυβέρνησης να δοθεί εγγύηση η δημόσια περιουσία στους δανειστές αποτελεί μεγάλη ήττα

Το τέλος της 4ης αξιολόγησης πλησιάζει και μαζί με αυτό, τελειώνει και το δημοσιονομικό πρόγραμμα προσαρμογής της χώρας, γνωστό και ως 3ο Μνημόνιο.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον για την κυβέρνηση, είναι ποια θα είναι η νέα μορφή εποπτείας που έχει συμφωνηθεί αλλά και ποια η διαδικασία ελάφρυνσης χρέους που συζητείται τόσο καιρό με την συμμετοχή του ΔΝΤ, χωρίς όμως καμία ουσιαστική κατάληξη.

Τελικά τI πετυχαίνει η χώρα με την έξοδό της από το συγκεκριμένο Μνημόνιο; Η απάντηση που σίγουρα απογοητεύει την κυβέρνηση και αποτελεί κόλαφο για την οικονομική της πολιτική, είναι πως η χώρα όχι μόνο δεν πέτυχε κάποια αναπτυξιακή προοπτική τα προηγούμενα έτη ισχυρής ανάπτυξης για την Ευρώπη, αλλά οδεύει πρακτικά σε νέα δημοσιονομικά μέτρα, χωρίς ελάφρυνση χρέους και με μία λεπτομέρεια που πραγματικά δημιουργεί τετελεσμένα για τις επόμενες γενεές.

Η κυβέρνηση δέχθηκε χωρίς καμία θετική μεταβολή χρέους, να συμμετέχει το λεγόμενο Υπερταμείο στην δανειακή σύμβαση ως εγγυητής, δηλαδή από την στιγμή που το κράτος θα βρίσκεται σε αδυναμία αποπληρωμής τόκων και χρεωλυσίων, ο νέος φορέας έχοντας στην κατοχή του όλη σχεδόν την περιουσία του ελληνικού κράτους, από ΔΕΚΟ μέχρι ακίνητα φιλέτα, επιχειρήσεις και πάσης φύσεως οργανισμούς, να μπορεί να εκποιεί περιουσιακά στοιχεία και να αποπληρώνει το δημόσιο χρέος μέχρι του ποσού των 25 δις ευρώ.

Πρόκειται για μία ρύθμιση που επί της ουσίας λειτουργεί ως collateral για τους δανειστές για περαιτέρω εξασφαλίσεις την εποχή της εξόδου της χώρας προς τις διεθνείς αγορές, που σημαίνει ότι δεν έχει ανακτηθεί η εμπιστοσύνη για την ικανότητα της χώρας να δανείζεται, να δημιουργεί πλούτο καθώς και διατηρήσιμα πλεονάσματα.

Με λίγα λόγια, η Ελλάδα αρχίζει να τιτλοποιείται σταδιακά, υποθηκεύοντας όχι μόνο την επόμενη κυβέρνηση αλλά και τις επόμενες γενεές που θα καλούνται να διαχειριστούν την κρατική περιουσία.

Η ευθύνη όπως και οι συνέπειες είναι αποκλειστικά κυβερνητικές, χωρίς μάλιστα να έχουν δοθεί οποιασδήποτε μορφής απτά ανταλλάγματα από τους θεσμούς για την επόμενη μέρα για την χώρα.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος – τραπεζικός

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024