Το εργατικό δυστύχημα σε ακόμα μία βιομηχανία έχει συγκλονίσει την Κόρινθο, και υπογραμμίζει τα κενά ασφαλείας και την έλλειψη ελέγχων σε μονάδες σε όλη τη χώρα. Η έκρηξη που σημειώθηκε χθες Δευτέρα το μεσημέρι στο εργοστάσιο παραγωγής ξυδιού στα Εξαμίλια Κοριθνίας προκάλεσε πυρκαγιά που μέσα σε σύντομο χρονικό διάστηκα κατέστρεψε ολοσχερώς το εργοστάσιο.

Το ωστικό κύμα ήταν τόσο ισχυρό, ώστε έγινε αισθητό ακόμη και σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων, με κατοίκους στην Κόρινθο και το Λουτράκι να αναφέρουν ότι άκουσαν την έκρηξη, ενώ όσοι βρίσκονταν σε ακτίνα περίπου 1,5 χιλιομέτρου περιέγραψαν τη δόνηση σαν μικρό σεισμό.

Από την έκρηξη τραυματίστηκε ακόμα ένας 37χρονος εργαζόμενος.

Δεν φαινόταν ως εργαζόμενος στη βιομηχανία

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου, ο 67χρονος που πραγματοποιούσε εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης δεν φαίνεται ως εργαζόμενος της εταιρείας και φαίνεται πως έκανε περιστασιακά μεροκάματα.

«Έκανε εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης κοντά σε μία δεξαμενή με 13 τόνους ξύδι, και σύμφωνα με την πληροφόρησή μας υπήρχε μία διαρροή προπανίου και επακολούθησε το μοιραίο. Οι ευθύνες είναι τεράστιες και της εργοδοσίας και των ελεγκτικών μηχανισμών».

«Η τελευταία ακολουθία βιομηχανικών εκρήξεων – Βιολάντα, Ασπρόπυργος – είναι μία εκκωφαντική παραδοχή διάλυσης των ελεγκτικών μηχανισμών», τόνισε ο κ. Κατεμής, μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

«Περιμένουμε τα πορίσματα των τεχνικών της επιθεώρησης εργασίας και του ανακριτικού της πυροσβεστικής και θα βγουν οι ευθύνες. Είναι οδυνηρή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί», συμπλήρωσε.

Ενώπιον του εισαγγελέα οδηγούνται σήμερα οι τρεις συλληφθέντες για τη φονική έκρηξη και την πυρκαγιά. Πρόκειται για τον 47χρονο ιδιοκτήτη της επιχείρησης, τον 46χρονο τεχνικό ασφαλείας και τον 46χρονο επιβλέποντα λειτουργίας, οι οποίοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργεί το Ανακριτικό Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η τραγωδία.

Η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου

Άλλος ένας άνθρωπος νεκρός στη δουλειά. Ως εδώ!

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου με βαθιά θλίψη και οργή πληροφορήθηκε τον τραγικό θάνατο ενός 67χρονου εργαζόμενου, ο οποίος έχασε τη ζωή του έπειτα από την ισχυρή έκρηξη και την πυρκαγιά που σημειώθηκαν σε εργοστάσιο στα Εξαμίλια Κορινθίας. Μια έκρηξη τόσο ισχυρή, που έγινε αισθητή σε μεγάλη απόσταση, αφήνοντας πίσω της έναν νεκρό συνάδελφο τρεις τραυματίες και μια ολόκληρη κοινωνία συγκλονισμένη.

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου εκφράζει τα ειλικρινή και θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του αδικοχαμένου εργαζόμενου. Εκφράζει επίσης την αμέριστη συμπαράσταση της στους συναδέλφους που είναι τραυματισμένοι και εύχεται την άμεση αποκατάσταση της υγείας τους .

Κάθε εργατικό δυστύχημα δεν είναι απλώς ένας αριθμός στις στατιστικές τους . Είναι μια ανθρώπινη ζωή που χάθηκε άδικα. Είναι μια οικογένεια που βυθίζεται στο πένθος.

Απαιτούμε την άμεση και πλήρη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας, καθώς και την απόδοση όλων των ευθυνών στους υπαίτιους . Η κοινωνία απαιτεί απαντήσεις και οι εργαζόμενοι απαιτούν ασφάλεια.

Δεν θα συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι οι χώροι εργασίας μετατρέπονται σε παγίδες θανάτου. Δεν θα επιτρέψουμε να θεωρείται φυσιολογικό να χάνονται άνθρωποι στην προσπάθειά τους να βγάλουν το μεροκάματο.

Η ανθρώπινη ζωή δεν κοστολογείται. Δεν είναι αναλώσιμη.

Το Εργατικό Κέντρο Κορίνθου καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για ασφαλείς χώρους εργασίας, με ουσιαστικά μέτρα προστασίας, αυστηρούς ελέγχους και σεβασμό στην αξία της ανθρώπινης ζωής.

Καμία άλλη χαμένη ζωή στη δουλειά.

Η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι αδιαπραγμάτευτη.