Πέμπτη 23 Ιουλίου 2026
weather-icon 31o

Έτοιμος ο Τραμπ να «πατήσει το κουμπί» σε περίπτωση που οι Χούθι επιβάλλουν αποκλεισμό της Ερυθράς Θάλασσας

Οι Χούθι απειλούν με αποκλεισμό της Ερυθράς Θάλασσας και ο πρόεδρος των ΗΠΑ δηλώνει έτοιμος, σε περίπτωση που αυτό γίνει πράξη, να επέμβει.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

Λίγες ημέρες αφότου το Ιράν ζήτησε από τους Χούθι να είναι έτοιμοι να κλείσουν την Ερυθρά Θάλασσα για τα πλοία, οι αντάρτες της Υεμένης ανακοίνωσαν ότι θα αποκλείσουν τη Σαουδική Αραβία.

Νέο μέτωπο στον πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράν

Οι Χούθι δεν είχαν ακόμη υλοποιήσει την απειλή τους. Ωστόσο, η ανακοίνωση τους ενίσχυσε τους φόβους για έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο εν μέσω αναταραχής στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.

Δύο τάνκερ που μεταφέρουν σαουδαραβικό πετρέλαιο με προορισμό την Κίνα και την Ινδία έκαναν αναστροφή στην Ερυθρά Θάλασσα σήμερα, Τρίτη, και κατευθύνονται προς το Σουέζ, σύμφωνα με τα στοιχεία ναυσιπλοΐας του LSEG, έπειτα από την προειδοποίηση που απηύθυναν οι αντάρτες προς τις ναυτιλιακές εταιρείες, χωρίς να ασκήσουν βία.

Η απάντηση του Τραμπ στους Χούθι

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε την Τρίτη ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να απαντήσει εάν οι Χούθι υλοποιήσουν την απειλή τους, τονίζοντας ότι, αν προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση, οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα κάνουν απλώς ό,τι πρέπει».

Παράλληλα, ο Τραμπ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν ενδιαφέρεται να διαπραγματευτεί με το Ιράν αυτή τη στιγμή, υποστηρίζοντας ότι μια συμφωνία ήταν εφικτή πριν από την τελευταία κλιμάκωση των εχθροπραξιών.

«Οφθαλμός αντί οφθαλμού»

Χθες, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Γιαχία Σαρί, δήλωσε ότι «κηρύσσουν θαλάσσιο αποκλεισμό κατά του εγκληματία Σαουδάραβα εχθρού, με βάση την εξίσωση “οφθαλμός αντί οφθαλμού”, με ισχύ αμέσως μετά την έκδοση αυτής της δήλωσης».

Επίσης, πρόσθεσε, εκφράζουν «πλήρη ετοιμότητα για όλες τις επιλογές».

Ως αιτία για την απόφαση αυτή επικαλέστηκε τον βομβαρδισμό του αεροδρομίου της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σαναά, την οποία οι Χούθι απέδωσαν στο Ριάντ. Το κίνημα της Υεμένης ανταπέδωσε με πλήγματα στο αεροδρόμιο Άμπχα της Σαουδικής Αραβίας.

Η νότια «πύλη» της Ερυθράς Θάλασσας

Το κλείσιμο της νότιας εξόδου της Ερυθράς Θάλασσας στερεί από την Σαουδική Αραβία έναν ζωτικής σημασίας εναλλακτικό στα Στενά του Ορμούζ δίαυλο και αυξάνει τους φόβους για ελλείψεις.

Η ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα δεν ανέκαμψε ποτέ πλήρως μετά τις επιθέσεις των Χούθι ανοικτά της Υεμένης, που ξεκίνησαν τον Νοέμβριο 2023 σε ένδειξη αλληλεγγύης προς του Παλαιστίνιους στον πόλεμο της Γάζας.

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2026
Cookies