Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026
weather-icon 31o
Αεροδρόμια: Κίνδυνος αφανισμού της Γενικής Αεροπορίας

Αεροδρόμια: Κίνδυνος αφανισμού της Γενικής Αεροπορίας

Η προειδοποίηση του ICC Ελλάς με αφορμή τον διαγωνισμό του Υπερταμείου για την 40ετή παραχώρηση 22 περιφερειακών αεροδρομίων

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

Για τον κίνδυνο αφανισμού της Γενικής Αεροπορίας, με αφορμή τον διαγωνισμό του Υπερταμείου για τη 40ετή παραχώρηση των 22 περιφερειακών αεροδρομίων που σήμερα διαχειρίζεται η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), προειδοποιεί το ICC Ελλάς (παράρτημα του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου) και ζητά στο πλαίσιο της υπό εξέλιξη διαγωνιστικής διαδικασίας να διασφαλιστούν η πρόσβαση στις υποδομές, η εκπαίδευση και η περιφερειακή ανάπτυξη.

Το ICC επισημαίνει την ανάγκη η παραχώρηση των 22 κρατικών περιφερειακών αεροδρομίων να συνοδευτεί από θεσμικό συντονισμό

Το ICC Ελλάς τονίζει ότι τα 22 αυτά αεροδρόμια εξυπηρετούν ακριτικές και νησιωτικές περιοχές (όπως Κάρπαθος, Σύρος, Χίος, κ.ά.) και διαφέρουν από εκείνα της Fraport Greece, με τις κύριες προτάσεις του φορέα να περιλαμβάνουν:

• Εξειδικευμένο πλαίσιο: Δημιουργία λειτουργικών όρων στη σύμβαση παραχώρησης που δεν θα αποκλείουν τη Γενική και Επιχειρηματική Αεροπορία ή την αεροπορική εκπαίδευση λόγω υψηλών τελών.

• Πολιτική προστασία: Αναγνώριση του κομβικού ρόλου αυτών των αεροδρομίων για αεροδιακομιδές, πυρόσβεση και έκτακτες ανάγκες.

• Παρεμβάσεις: Σύνταξη τεκμηριωμένου υπομνήματος προς την κυβέρνηση και το Υπερταμείο για τη διαμόρφωση ασφαλούς επενδυτικού περιβάλλοντος.

Οπως ανέφεραν, την Τρίτη, οι εκπρόσωποι του ελληνικού παραρτήματος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, στην Ελλάδα σήμερα δραστηριοποιούνται περίπου 250 αεροσκάφη Γενικής Αεροπορίας, 130 ιδιωτικά ελικόπτερα και συνολικά 2.200 πιλότοι!

Παρά τους αριθμούς αυτούς, η Γενική Αεροπορία επιχειρεί σε τριτοκοσμικές συνθήκες, καθώς οι αντίστοιχες υποδομές παραμένουν «άβατο» για έλληνες και ξένους πιλότους. Την ίδια στιγμή, ο αεροπορικός τουρισμός στην υπόλοιπη Ευρώπη συνεισφέρει στο ετήσιο ευρωπαϊκό ΑΕΠ περίπου 100 δισ. ευρώ!

Ο ρόλος της παρέμβασης

Ειδικότερα, το ICC Ελλάς, μέσω του τομέα Αεροπορικής Ανάπτυξης και σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ενωση Πιλότων, επισημαίνει την ανάγκη η παραχώρηση των 22 κρατικών περιφερειακών αεροδρομίων να συνοδευτεί από θεσμικό συντονισμό και ενεργή συμμετοχή του συνόλου του αεροπορικού οικοσυστήματος.

Η παρέμβαση, τονίζεται, θα πρέπει να βασίζεται στις προτάσεις που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο ανοικτής πρόσκλησης για τη διαμόρφωση ενός εθνικού πλαισίου προτάσεων για την ελληνική αεροπορία. Ερχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη φάση του διεθνούς διαγωνισμού του Υπερταμείου για τη 40ετή παραχώρηση των 22 περιφερειακών αεροδρομίων.

Η προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχει οριστεί για τις 20 Αυγούστου 2026, ενώ στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού θα καθοριστούν οι επενδυτικές υποχρεώσεις και τα πρότυπα λειτουργίας του παραχωρησιούχου.

Το ICC Ελλάς υπογραμμίζει ότι «η επιτυχία της παραχώρησης δεν θα εξαρτηθεί μόνο από τις επενδύσεις στις υποδομές, αλλά και από ένα ευρύτερο πλαίσιο που θα διασφαλίζει την επιχειρησιακή πρόσβαση, την ύπαρξη ζήτησης, την ασφάλεια και την αποτελεσματική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων».

Οπως επισημαίνεται από το ICC Ελλάς, τα 22 αεροδρόμια διαθέτουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και εξυπηρετούν νησιωτικές και ακριτικές περιοχές, καλύπτοντας κοινωνικές ανάγκες που εκτείνονται πέρα από την επιβατική κίνηση, όπως η γενική αεροπορία, η αεροπορική εκπαίδευση, η πολιτική προστασία και η περιφερειακή ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό, το ICC Ελλάς εισηγείται σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στις υποχρεώσεις που μπορούν να αναληφθούν από τον μελλοντικό παραχωρησιούχο και στις παρεμβάσεις που αποτελούν ευθύνη της πολιτείας, όπως οι κανονιστικές ρυθμίσεις, η λειτουργία των συνοριακών υπηρεσιών, η φορολογική πολιτική και η χρηματοδότηση κρίσιμων υποδομών.

Παράλληλα, προτείνει ο δημόσιος διάλογος να οργανωθεί γύρω από επτά βασικούς άξονες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται: Ο συμβατικός σχεδιασμός και οι δείκτες απόδοσης, η ισότιμη πρόσβαση όλων των χρηστών, η περιφερειακή συνδεσιμότητα, η ασφάλεια των πτήσεων, η περιβαλλοντική βιωσιμότητα και η εθνική ασφάλεια. Οπως τονίστηκε από το ICC Ελλάς, στόχος είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου που θα εξασφαλίσει ότι η παραχώρηση θα λειτουργήσει ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες και την ελληνική αεροπορία συνολικά.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000
Headlines:
Δείτε όλες τις Τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026
Cookies