Home » Σπάνιο αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του Χόμπιτ πουλήθηκε για 51.000 δολάρια
Χρυσωρυχείο03 Ιουλίου 2026, 19:50
Σπάνιο αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του Χόμπιτ πουλήθηκε για 51.000 δολάρια
Μια σπάνια έκδοση του διάσημου μυθιστορήματος Χόμπιτ του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν από το 1938, βρέθηκε τυχαία σε μια στοίβα βιβλίων και αποδείχθηκε χρυσωρυχείο
Σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο επιτυχημένα βιβλία φαντασίας, έχοντας πουλήσει παγκοσμίως περισσότερα από 100 εκατομμύρια αντίτυπα. Μάλιστα, το Χόμπιτ βρήκε τον δρόμο του προς τη μεγάλη οθόνη to 2012 χάρη στον Πίτερ Τζάκσον, με την τριλογία του να αγγίζει τα τρία δισ. στο box office.
Ωστόσο, τη δεκαετία του ’30, όταν ο Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν αποφάσιζε να το γράψει τα πράγματα ήταν αρκετά διαφορετικά. Ο γνωστός συγγραφέας ήταν σίγουρος ότι τα βιβλία του δεν θα έχουν απήχηση – μάλιστα το Χόμπιτ το είχε γράψει για να το διαβάζει στα παιδιά του, όχι για να το κυκλοφορήσει.
Μέχρι που έπεσε στην αντίληψη της Σούζαν Ντάγκναλ, που εργαζόταν στον οίκο George Allen & Unwin και τον έπεισε να το κυκλοφορήσει το 1937. Η επιτυχία του ήταν τέτοια, που περίπου δύο δεκαετίες αργότερα ήρθε το sequel και Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών.
Και παρά τα περίπου 80 χρόνια που έχουν περάσει, η αξία των βιβλίων του Τόλκιν δεν έχει πέσει – ιδιαίτερα αν κάποιο από αυτά ανήκει στην πρώτη έκδοση. Όπως το αντίτυπο του Χόμπιτ που βρέθηκε τυχαία σε μια στοίβα βιβλίων που είχαν γίνει δωρεά στο Oxfam Harborne.
Το συγκεκριμένο βιβλίο κυκλοφόρησε το 1938, σε δεύτερη ανατύπωση και είναι ένα από τα περίπου 2.300 που τυπώθηκαν, τα οποία περιλαμβάνουν τέσσερις έγχρωμες εικόνες του Τόλκιν που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στα έργα του.
Όταν οι εργαζόμενοι του φιλανθρωπικού οργανισμού το εντόπισαν, το έστειλαν για αξιολόγηση και τελικά πουλήθηκε για 51.250 δολάρια.
— BBC Birmingham & Black Country (@bbcwm) July 2, 2026
Ο Τζούλιαν Γκριστ, διευθυντής του Oxfam Harborne, δήλωσε στο BBC: «Κάθε φορά που εντοπίζω ένα αντίτυπο του Χόμπιτ, πάντα σκέφτομαι ‘ας αξίζει κάτι αυτό’».
Και πρόσθεσε: «Ο Τόλκιν είναι εξαιρετικά συλλεκτικός και ακόμη και κάτι που φαίνεται αρκετά συνηθισμένο μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά πολύτιμο – μερικές φορές ένα παλιό σακάκι είναι αρκετό».
Στις 17-18 Ιουλίου, στις πρώην Φυλακές της Αίγινας, έρχεται το 2ο Aegina Jazz Festival με μερικά από τα κορυφαία ονόματα της ελληνικής και διεθνούς τζαζ σκηνής