Τετάρτη 15 Ιουλίου 2026
weather-icon 30o
ΕΛΑΣ: Η κυβέρνηση τάζει πάγωμα τιμών και μειώσεις αλλά οι αγρότες καλλιέργησαν με διπλάσιο κόστος παραγωγής

ΕΛΑΣ: Η κυβέρνηση τάζει πάγωμα τιμών και μειώσεις αλλά οι αγρότες καλλιέργησαν με διπλάσιο κόστος παραγωγής

Ερωτήματα για τις αυξήσεις στα κόστη παραγωγής διατυπώνει η ΕΛΑΣ, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει για άλλη μια φορά να επωμιστούν το βάρος οι αγρότες και οι καταναλωτές.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

Έντονη κριτική στην κυβερνητική εξαγγελία για πάγωμα τιμών σε 2.000 προϊόντα και μείωση αυτών τον Σεπτέμβριο στη μάχη κατά της ακρίβειας, ασκεί η ΕΛΑΣ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψιν της το κόστος παραγωγής.

«Φέτος οι αγρότες καλλιέργησαν με διπλάσιο κόστος παραγωγής σε σχέση με πέρυσι. Τα λιπάσματα είχαν αύξηση 30-70% ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα στηρίξει την συγκεκριμένη αύξηση με 15% κάτι που ακόμα και σήμερα δεν έχει γίνει. Το πετρέλαιο άγγιξε τα 2,3 ευρώ το λίτρο ενώ οι αγρότες ακόμα δεν έχουν δει τις μειώσεις που υποσχέθηκε η κυβέρνηση στην κάνουλα. Ούτε έχουν υλοποιηθεί ακόμη και οι αστείες επιστροφές φόρου που αφορά μόνον ένα μικρό ποσοστό παραγωγών με τα όσα προβλήματα έχει αυτό το σύστημα» σημειώνει η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη, προσθέτοντας ότι «το αιγοπρόβειο γάλα ήδη αυτόν τον μήνα έχει πάρει αύξηση 5 λεπτά το κιλό και σύμφωνα με την αγορά θα αυξηθεί και άλλο αφού σε σχέση με πέρυσι λόγω ζωονόσων η μείωση ποσότητας γάλακτος ξεπερνά τους 27.000 τόνους, ενώ ταυτόχρονα η εξαγωγή της φέτας αυξάνεται».

Για τους λόγους αυτούς, τα στελέχη του Τομέα Αγροτικής Παραγωγής της ΕΛΑΣ θέτουν κρίσημα ερωτήματα προς την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου και ζητούν απαντήσεις από την κυβέρνηση.

«Ποιος θα απορροφήσει τις αυξήσεις όταν έρθει η ώρα της συγκομιδής των προϊόντων τα οποία παράχτηκαν με διπλάσιο κόστος παραγωγής;» ρωτούν από την Αμαλίας, συμπληρώνοντας αν «θα αναλάβουν το βάρος των αυξήσεων οι μεσάζοντες και οι άλλοι κρίκοι της αγοράς ή θα το επωμιστούν για άλλη μια φορά οι αγρότες και οι καταναλωτές;».

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2026
Cookies