Η Κομισιόν «αδειάζει» τον Αβραμόπουλο: Το 2023 κάναμε εσωτερικό έλεγχο, όχι έρευνα – Δεν εξετάσαμε τη λειτουργία της ΜΚΟ
Κόντρα στα λεγόμενα του πρώην ευρωπαίου αξιωματούχου, περί διευθέτησης της υπόθεσής του, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Δεν διεξήχθη καμία έρευνα για την απαλλαγή του» αναφέρει η Κομισιόν.
Η υπόθεση με το ένταλμα σύλληψης του Δημήτρη Αβραμόπουλου παραμένει ψηλά στην επικαιρότητα με την Κομισιόν να επιχειρεί ξεκαθαρίζει κάποιες «γκρίζες ζώνες» και να απαντήσει στα λεγόμενα του πρώην ευρωπαίου αξιωματούχου.
Τι λέει η Κομισιόν για την υπόθεση «Qatargate»
Δεν διεξήχθη καμία έρευνα για την απαλλαγή του από τις κατηγορίες σχετικά με τον υποτιθέμενο ρόλο του στο σκάνδαλο «Qatargate» δήλωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κόντρα σε όσα είχε αναφέρει στο Euractiv ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος περί διευθέτησης της υπόθεσής του, το 2022.
«Πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι, όχι εσωτερική έρευνα»
Η Επιτροπή αμφισβήτησε την εκδοχή του, αναφέροντας ότι είχαν διεξαχθεί μόνο τακτικοί έλεγχοι σχετικά με τις δραστηριότητές του μετά τη θητεία του ως Επιτρόπου και όχι πλήρης έρευνα σχετικά με τη ΜΚΟ «Fight Impunity».
«Στα τέλη του 2022, πραγματοποιήσαμε ορισμένους εσωτερικούς ελέγχους, όχι όμως εσωτερική έρευνα. Υπάρχει διαφορά μεταξύ των δύο», δήλωσε την Πέμπτη αξιωματούχος της Κομισιόν.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, σκοπός των εν λόγω ελέγχων ήταν να διασφαλιστεί ότι ο πρώην Επίτροπος είχε συμμορφωθεί με όλες τις σχετικές διατάξεις που ορίζονται στην απόφαση με την οποία εγκρίθηκε η συμμετοχή του στην «Fight Impunity», μια ΜΚΟ που, σύμφωνα με τις υποψίες των βελγικών αρχών, αποτελούσε μέρος ενός «εγκληματικού δικτύου».
«Δεν εξετάσαμε τις δραστηριότητες της ίδιας της ΜΚΟ. Αυτό είναι θέμα των βελγικών αρχών, όχι δικό μας», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Σοβαρές κατηγορίες
Η έκδοση βελγικού εντάλματος σύλληψης εναντίον του Δημ. Αβραμόπουλου τη Δευτέρα, στο πλαίσιο του σκανδάλου «Qatargate», προκάλεσε αναταραχή στην Αθήνα.
Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες: ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, δωροληψίας υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, με τον ίδιο να αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στο «Qatargate» λέγοντας ότι «όλη αυτή η ιστορία είναι μία μπούρδα» και αρνούμενος ότι ελέγχεται από τη βελγική δικαιοσύνη αλλά μόνο από βέλγους αστυνομικούς στους οποίους χρέωσε «σκοπιμότητα».
Το ελληνικό κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Αβραμόπουλου τις επόμενες ημέρες. Αρχικά, η υπόθεση θα πάει στην επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, με τον πρόεδρο, Γιώργο Γεωργαντά να εμφανίζεται διατεθειμένος να ορίσει άμεσα- την ερχόμενη εβδομάδα- συνεδρίαση της επιτροπής. Εκεί θα κληθεί ο κ. Αβραμόπουλος για εξηγήσεις και θα τοποθετηθεί για το αν ζητά την άρση της ασυλίας του ή όχι, ενώ θέση επί της αρχής θα λάβουν και όλα τα κόμματα.