Κυριακή 12 Ιουλίου 2026
weather-icon 30o
ps. post
scriptum

Εκτοξεύει απειλές ο αντ’ αυτού, μποξέρ της φακής και ζητά έξοδο διαφυγής. Ο «λύκος» που κατάφερε με την προστασία στρατού να σκίσει με το νύχι ένα t-shirt… ας χαλαρώσει και ας μείνει στις Slapp αγωγές μην καταλήξει να σκίσει κάνα καλσόν

Γουατεμάλα: Συγκροτείται μηχανισμός για τον εντοπισμό δεκάδων χιλιάδων εξαφανισθέντων

Γουατεμάλα: Συγκροτείται μηχανισμός για τον εντοπισμό δεκάδων χιλιάδων εξαφανισθέντων

Μηχανισμός αναζήτησης συγκροτείται στη Γουατεμάλα με σκοπό να εντοπίσει τους αγνοούμενους από την ανελέητη σύγκρουση ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και οργανώσεις ανταρτών της αριστεράς.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

Η κυβέρνηση της Γουατεμάλας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι δημιουργεί πρόγραμμα με σκοπό να εντοπιστούν περίπου 45.000 άνθρωποι, τα ίχνη των οποίων χάθηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, με τη συμμετοχή τόσο των αρχών, όσο και των οικογενειών των εξαφανισθέντων (φωτογραφία, επάνω, από το Χ, @GuatemalaGob).

Από το 1960 ως το 1996, η Γουατεμάλα αποτέλεσε θέατρο ανελέητης σύγκρουσης ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και οργανώσεις ανταρτών της αριστεράς.

Ελπίζουν ότι θα ανοίξουν οι πύλες στρατιωτικών εγκαταστάσεων όπου βρίσκονται «μυστικοί τάφοι»

Κατά τον επίσημο απολογισμό, τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν.

Ο πόλεμος έλαβε τέλος με την υπογραφή συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στο κράτος και την Εθνική Επαναστατική Ενότητα της Γουατεμάλας (Unidad Revolucionaria Nacional Guatemalteca, URNG).

Ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος Μπερνάρντο Αρέβαλο παρουσίασε χθες Παρασκευή σχέδιο για τον εντοπισμό των αγνοουμένων.

«Ξεκινάμε τον δρόμο για να βρούμε αυτούς που μας λείπουν, για να επουλώσουμε μια ανοιχτή πληγή της ιστορίας», είπε ο πρόεδρος Αρέβαλο, παρουσιάζοντας αυτόν που βαφτίστηκε μηχανισμός ανθρωπιστικής αναζήτησης εξαφανισμένων προσώπων.

Το όργανο αυτό θα βασιστεί σε κοινό έργο των αρχών, των οικογενειών και ανθρωπιστικών οργανώσεων για να εξακριβωθεί πού βρίσκονται τα θύματα, ωστόσο «δεν αντικαθιστά την εφαρμογή της δικαιοσύνης», τόνισε ο αρχηγός του κράτος.

«Σκέφτονταν διαφορετικά»

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οικογενειών Φυλακισθέντων και Εξαφανισθέντων στη Γουατεμάλα Πάμπλο Εστράδα εξήρε την προσπάθεια να εντοπιστούν, έστω έπειτα από δεκαετίες, οι άνθρωποι «το μοναδικό έγκλημα των οποίων ήταν πως σκέφτονταν διαφορετικά».

Θύμισε ότι η οργάνωσή του προχώρησε τα τελευταία χρόνια στην εκταφή 1.800 πτωμάτων αυτών που χαρακτήρισε «θύματα της κρατικής τρομοκρατίας».

Από αυτά τα λείψανα, το 30% ταυτοποιήθηκε και αποδόθηκε στις οικογένειες.

Ο ακτιβιστής εξέφρασε την ελπίδα πως το νέο όργανο που παρουσιάστηκε χθες θα ανοίξει τις πύλες στρατιωτικών εγκαταστάσεων, μέχρι σήμερα κλειστών για τους ερευνητές, όπου βρίσκονται, όπως εξήγησε, «μυστικοί τάφοι».

Πηγή: ΑΠΕ

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 12 Ιουλίου 2026
Cookies