Τετάρτη 08 Ιουλίου 2026
weather-icon 31o
Τι λέει το Ιράν για την ανταλλαγή πυρών με τις ΗΠΑ – Απειλεί με πλήρες κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ

Τι λέει το Ιράν για την ανταλλαγή πυρών με τις ΗΠΑ – Απειλεί με πλήρες κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ

«Ντόμινο» εντάσεων στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση των ΗΠΑ σε ραντάρ του Ιράν και τα αντίποινα του Ιράν με βαλλιστικούς πύραυλοι και drones να στοχεύουν αμερικανικές βάσεις στο Κουβέιτ

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

Στρατιωτική ανάφλεξη σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής μετά την κατάρριψη ιρανικών drones από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Στενό του Ορμούζ και τις επιθέσεις του Ιράν προς Κουβέιτ και Μπαχρέιν.

Σύμφωνα με το CNN, το οποίο επικαλέστηκε αμερικανό αξιωματούχο, το Ιράν εκτόξευσε πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς τα Στενά του Ορμούζ, εκ των οποίων τουλάχιστον τέσσερα καταρρίφθηκαν από αμερικανικά αεροσκάφη.

Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πιστεύεται ότι είχαν ως στόχο είτε εμπορικά πλοία στην περιοχή είτε αμερικανικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Η ιρανική εκδοχή της αφήγησης

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars αναφέρει ότι το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) δημοσίευσε μια χρονολογική περιγραφή των γεγονότων σχετικά με την τελευταία ανταλλαγή πυρών μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, δίνοντας την δική του εκδοχή των γεγονότων.

Σύμφωνα με το IRGC, οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν τέσσερα πετρελαιοφόρα, «καθοδηγούμενα» από τον αμερικανικό στρατό, «προσπάθησαν να εξέλθουν παράνομα από το Στενό του Ορμούζ».

Το IRGC αναφέρει ότι το ναυτικό του εξέδωσε προειδοποίηση, μετά την οποία ένα από τα «πετρελαιοφόρα έγινε στόχος και εξαναγκάστηκε να σταματήσει, ενώ τα άλλα παραβατικά σκάφη έκαναν αναστροφή».

Λίγο αργότερα, σύμφωνα με το IRGC, «αμερικανικά drones χτύπησαν δύο εγκαταστάσεις ραντάρ στην νήσο Κέσμ και τη ναυτική βάσης του Σιρίκ με δύο βλήματα».

Το IRGC αντέδρασε στοχεύοντας δύο αμερικανικές αεροπορικές βάσεις στο Κουβέιτ και τον Πέμπτο Στόλο του αμερικανικού Ναυτικού στο Μπαχρέιν «ως αντίποινα».

Απειλή για κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ

Οι Φρουροί της Επανάστασης προειδοποίησαν ότι μια νέα αμερικανική ενέργεια δεν θα αντιμετωπιστεί με «περιορισμένη απάντηση».

«Προειδοποιούμε τον επιτιθέμενο και παιδοκτόνο εχθρό ότι εάν επαναληφθούν αυτές οι ενέργειες, μια περιορισμένη απάντηση δεν θα είναι αρκετή. Θα είστε υπεύθυνοι για τις συνέπειες του πλήρους κλεισίματος των Στενών του Ορμούζ στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση των IRGC.

Τα Στενά του Ορμούζ αποτελούν μία από τις σημαντικότερες θαλάσσιες οδούς παγκοσμίως για τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου, γεγονός που καθιστά κάθε απειλή διακοπής της ναυσιπλοΐας κρίσιμο παράγοντα για τις διεθνείς ενεργειακές αγορές.

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Ιουλίου 2026
Cookies