
UNESCO: Ο ενεργειακός αποκλεισμός των ΗΠΑ στην Κούβα θέτει «σε κίνδυνο» το εκπαιδευτικό σύστημα
Περισσότερες από 26.000 ελλείψεις εκπαιδευτικών από τα σχολεία έχουν σημειωθεί εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων που απαιτούνται για την μετακίνησή τους.
Ο ενεργειακός αποκλεισμός που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κούβα θέτει «σε κίνδυνο» το εκπαιδευτικό σύστημα της νησιωτικής χώρας, μειώνοντας τις ώρες διδασκαλίας και επιδεινώνοντας τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, προειδοποίησε η UNESCO.
«Η εκπαίδευση στην Κούβα κινδυνεύει λόγω της υφιστάμενης ενεργειακής κρίσης (…). Αυτή θέτει σε κίνδυνο το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς, με μακροπρόθεσμες συνέπειες», υπογραμμίζει μέσω X η διευθύντρια του Γραφείου της UNESCO στην Αβάνα, Αν Λεμέστρ.
Η Κούβα, η οποία υφίσταται αμερικανικό εμπάργκο από το 1962, βιώνει τα τελευταία χρόνια σοβαρή οικονομική κρίση, που έχει επιδεινωθεί από την αρχή της χρονιάς λόγω του πετρελαϊκού αποκλεισμού που επέβαλε η Ουάσινγκτον, σε συνδυασμό με άλλες οικονομικές κυρώσεις.
Το νησί αντιμετωπίζει πλέον σοβαρή έλλειψη καυσίμων, η οποία προκαλεί τεράστια προβλήματα στις μεταφορές και συχνές διακοπές ηλεκτροδότησης, όπως σημειώνει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Έλλειψη περισσότερων από 26.000 καθηγητών εξαιτίας έλλειψης καυσίμων
Οι ενεργειακοί περιορισμοί και τα προβλήματα στις μεταφορές «επηρεάζουν την προσέλευση εκπαιδευτικών» στα σχολεία του νησιού, όπου καταγράφεται έλλειψη «περισσότερων από 26.000 καθηγητών», δήλωσε χθες Σάββατο η Λεμέστρ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Αντιμέτωπη με την κρίση, η κουβανική κυβέρνηση έλαβε έκτακτα μέτρα, όπως η μείωση των ωρών διδασκαλίας και η πρόωρη λήξη του φετινού σχολικού έτους κατά αρκετές εβδομάδες.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, ανεστάλησαν τα διά ζώσης μαθήματα στα πανεπιστήμια για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά με ένα ασταθές δίκτυο ηλεκτροδότησης και περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο, οι συνθήκες σπουδών καθίστανται εξαιρετικά επισφαλείς.
Περίπου 400.000 μαθητές είδαν το σχολικό έτος να συρρικνώνεται, ενώ 28.000 φοιτητές αγωνιούν για την ολοκλήρωση των σπουδών τους, ιδίως όσοι ζουν σε αγροτικές ή απομονωμένες περιοχές της Κούβας, επισημαίνει η Αν Λεμέστρ.
- Άντι Μπέρναμ: Και επισήμως ηγέτης των Εργατικών – «Είμαι έτοιμος»
- Η συγκινητική ανάρτηση του Ντι Μαρία για την Αργεντινή: «Μια γενιά που κατάλαβε τι σημαίνει να φοράς αυτή τη φανέλα»
- Εκτός διεκδίκησης της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης
- Καλοκαιρινές περιπέτειες στην Ευρώπη: Αυτά είναι τα καλύτερα μέρη για θαλάσσια σπορ – Τα ελληνικά «εξτρίμ» νησιά
- ΣΥΡΙΖΑ: Θράσος του Μητσοτάκη να ζητάει και τα ρέστα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
- «Το Φιλί» του Κλιμτ γίνεται LEGO των 4.000 κομματιών


