Από ενθουσιασμός έως ανατριχίλα – Ποια θα επέλεγε να φορέσει τα παπούτσια με κεφάλι γάτας της Schiaparelli;
Ο Daniel Roseberry ανέβασε το θέμα του trompe-l'oeil της Schiaparelli σε ένα άλλο επίπεδο την Παρασκευή 6 Μαρτίου κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού με μια συλλογή για το Φθινόπωρο/Χειμώνα του 2026 που περιλάμβανε εκκεντρικά, ψηλοτάκουνα mule με κεφάλι γάτας.
Τα γατοπάπουτσα -μπεζ δερμάτινα με φινίρισμα που μοιάζει με pony skin- έχουν καμπύλο τακούνι και ένα χειροποίητο πρόσωπο γάτας πάνω από τα δάχτυλα. Το ρεαλιστικό κεφάλι γάτας που δείχνει τα δόντια του έχει ακόμη και μουστάκια.
Τα παπούτσια συνδυάστηκαν με ένα μπούστο από μαύρο και καφέ κορσέ με πολλές στρώσεις τζέρσεϊ, καθώς και μια ίσια μαύρη βελούδινη φούστα με διαφανή λωρίδα τούλι που αφήνει ακάλυπτα τα ισχία. Το σύνολο ολοκληρώθηκε με μια λεπτή ζώνη από λουστραρισμένο δέρμα με χρυσή αγκράφα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη HYPEBEAST (@hypebeast)
Κανένα κατοικίδιο δεν υπέστη βλάβη
Στις σημειώσεις του για τη συλλογή ο Roseberry εξηγεί ότι η ιδρύτρια του οίκου είχε εξέχουσα θέση στην έμπνευσή του. «Η αγάπη της Elsa Schiaparelli για τον φυσικό κόσμο βρίσκει νέα και διευρυμένη ζωή σε αυτή τη συλλογή, από τα κοσμήματα με γούνα (ενώ τα δικά της είναι μια αναφορά στην αγάπη της για την αλληθινή γούνα, τα δικά μας είναι στην πραγματικότητα φτιαγμένα με λεπτά κλαδιά ή από δέρμα προβάτου) μέχρι τα νέα μας παπούτσια και τσάντες με σκύλους και γάτες (κανένα κατοικίδιο δεν υπέστη βλάβη κατά την κατασκευή τους, καθώς είναι κατασκευασμένα από ρητίνη και τσόχα) έως τα ανατομικά μας εξαρτήματα, με πιο αξιοσημείωτο τα χυτά από μπρούντζο πόδια ερωδιού που θα δείτε στο κάτω μέρος ορισμένων από τις νέες τσάντες μας από shearling».
Ωστόσο, τα παπούτσια-γάτες κουβαλούν μαζί τους μια ανατριχίλα πέρα από την πρώτη αρχική εντύπωση ενθουσιασμού –κάτι που συνέβη και στη συλλογή του οίκου του 2023 με τα φορέματα με κεφάλια λιονταριών στο στήθος
Δείτε ολόκληρο το σόου F/W 2026 της Elsa Schiaparelli
Για όλα φταίει ο σουρεαλισμός
Όλα αρχίζουν και τελειώνουν στη σουρεαλιστική ματιά της Elsa Schiaparelli, η οποία ήταν διάχυτη σε κάθε της εμφάνιση και σε κάθε συλλογή της.
Για την ιστορία να πούμε ότι η Elsa Schiaparelli άνοιξε το πρώτο της ατελιέ στο Παρίσι το 1927. Εκεί, επινόησε σχέδια trompe l’oeil, πειραματικές υφές, εντυπωσιακά χρώματα και ζωντανά prints –μια πρωτοποριακή προσέγγιση που αψήφησε τους συντηρητικούς κώδικες της υψηλής ραπτικής.
Ήταν προκλητικά σχέδια που προήλθαν από την αφοσίωσή της στην προσωπική ελευθερία και την αυτοέκφραση, καθώς και από τους στενούς δεσμούς της με τον κύκλο των σουρεαλιστών.
«Η συνεργασία με καλλιτέχνες όπως ο Μπεμπέ Μπεράρ, ο Ζαν Κοκτώ, ο Σαλβαντόρ Νταλί, ο Μαρσέλ Βέρτες, ο Κέες φαν Ντόνγκεν και με φωτογράφους όπως ο Τζορτζ Χόινινγκεν-Χουένε, ο Χορστ Π. Χορστ, ο Σεσίλ Μπίτον και ο Μαν Ρέι έδινε μια αίσθηση ευφορίας» ανέφερε κάποτε η Elsa Schiaparelli.
«Αισθανόσουν ότι σε υποστηρίζουν και σε καταλαβαίνουν πέρα από την ωμή και βαρετή πραγματικότητα του να φτιάχνεις απλώς ένα φόρεμα για να το πουλήσεις».
Ωστόσο, τα παπούτσια-γάτες κουβαλούν μαζί τους μια ανατριχίλα πέρα από την πρώτη αρχική εντύπωση ενθουσιασμού –κάτι που συνέβη και στη συλλογή του οίκου του 2023 με τα φορέματα με κεφάλια λιονταριών στο στήθος. Τότε πάλι, υπήρξαν φωνές αντίρρησης απέναντι στην αντιμετώπιση των ζώων -«δεν είναι αξεσουάρ, είναι πλάσματα της φύσης».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη CNN Style (@cnnstyle)
- Μέση Ανατολή: Το Eurogroup προειδοποιεί για παρατεταμένη αστάθεια – Πιέσεις σε ενέργεια και αγορές
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: 3+1 SOS από Πάφο
- OpenAI: Οι λόγοι που έφεραν την παραίτηση της Καϊτλίν Καλινόφσκι
- Wall Street: Άνοδος μετά τις δηλώσεις Τραμπ για πιθανό τέλος του πολέμου
- Ολυμπιακός: Ο Θρύλος της Ευρώπης έγινε 101 ετών – 341 τίτλοι για τον μεγαλύτερο πολυαθλητικό σύλλογο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 10.03.2026]




