
Μελόνι: «Δεν μπορούμε να υπογράψουμε αμέσως τη συμμετοχή μας στο Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα»
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι έκανε λόγο για «πρόβλημα συνταγματικής συμβατότητας» αναφορικά με το «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, μιλώντας σε εκπομπή της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai, αναφέρθηκε στην στάση της χώρας της σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα συμμετοχής της στο Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα.
«Σε ό,τι αφορά εμάς, υπάρχει ένα πρόβλημα συνταγματικής συμβατότητας. Από την ανάγνωση του καταστατικού, προέκυψαν κάποια ασύμβατα στοιχεία με το Σύνταγμά μας. Αυτό δεν μας επιτρέπει, σίγουρα, να υπογράψουμε αύριο. Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο. Πρέπει να υπάρξει μια επεξεργασία, αλλά παραμένουμε ανοικτοί ως προς το όλο θέμα», τόνισε η Μελόνι.
«Η Ιταλία μπορεί να παίξει έναν ρόλο μοναδικής σημασίας στην εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή και στην οικοδόμηση της προοπτικής των δύο κρατών. Δεν θεωρώ, επίσης, μια έξυπνη επιλογή από μέρους της Ιταλίας και της Ευρώπης, να αυτοαποκλεισθούν από έναν οργανισμό ο οποίος, πάντως, παρουσιάζει ενδιαφέρον», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.
Δείτε σχετική ανάρτηση:
Giorgia Meloni non aderirà al Consiglio di pace su Gazahttps://t.co/sEsC2mPFz2
— Il Post (@ilpost) January 21, 2026
Η Σλοβενία αρνήθηκε τη συμμετοχή της στο «Συμβούλιο Ειρήνης»
Επίσης, ο Σλοβένος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκολόμπ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν θα αποδεχθεί την πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ενταχθεί στο αποκαλούμενο «Συμβούλιο Ειρήνης».
«Η βασική ανησυχία είναι πως η εντολή του Συμβουλίου είναι πολύ διευρυμένη και θα μπορούσε να υπονομεύσει επικίνδυνα τη διεθνή τάξη η οποία βασίζεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε ο Γκολόμπ, όπως μεταδίδει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος N1.
«Παρότι θεωρούμε αξιέπαινη οποιαδήποτε πρωτοβουλία που μπορεί να ηρεμήσει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αυτή η πρόσκληση υπονομεύει την ευρύτερη διεθνή τάξη και όχι μόνο την ειρήνευση στη Γάζα», συμπλήρωσε.
- Λίβανος: 13 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα – Αναμεσά τους παιδί, γυναίκα και 2 διασώστες
- ΗΠΑ – Τουρκία: Αμερικανοί βουλευτές ζητούν εξηγήσεις για την πιθανή επαναπροσέγγιση στο θέμα των F-35
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Γιατί;
- Eurovision 2026: Ξεσήκωσε το κοινό ο Akylas και προκρίθηκε στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου
- Βρετανία: Ο Στάρμερ προς το παρόν διασώθηκε – Αλλά η εξουσία του είναι επισφαλής
- Τρόμος στη Μασαχουσέτη: Άνδρας άρχισε να πυροβολεί στη μέση του δρόμου – 11 τραυματίες



