ΠΑΣΟΚ: Η «Ελλάδα 2.0» αφήνει τα άτομα με αναπηρία… στο γκαράζ των πλοίων
Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη καταθέσει ερώτηση, ζητώντας εξηγήσεις για το πρόσφατο περιστατικό στην Θάσο και σαφές χρονοδιάγραμμα για την έκδοση του αναθεωρημένου ΠΔ για την προσβασιμότητα στα πλοία
«Η ‘Ελλάδα 2.0’ αφήνει τα άτομα με αναπηρία… στο γκαράζ των πλοίων», τονίζει χαρακτηριστικά το ΠΑΣΟΚ, μέσω κοινής δήλωσης του υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Ατόμων με Αναπηρία και Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων Πέτρου Παππά και του γραμματέα του Δικτύου Ατόμων με Αναπηρία του κόμματος, Βασίλη Κουλούρη, αναφορικά με το περιστατικό που σημειώθηκε σε πλοίο στην Θάσο.
«Με βαθιά απογοήτευση πληροφορηθήκαμε ακόμη ένα περιστατικό αποκλεισμού ατόμου με αναπηρία, το οποίο αναγκάστηκε να παραμείνει στο γκαράζ επιβατηγού πλοίου, λόγω έλλειψης στοιχειωδών προδιαγραφών προσβασιμότητας. Δυστυχώς, αυτό το γεγονός δεν αποτελεί την εξαίρεση αλλά τον κανόνα για χιλιάδες συμπολίτες μας με αναπηρία που μετακινούνται – ή καλύτερα προσπαθούν να μετακινηθούν – από και προς τα νησιά μας», σημειώνουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Και προσθέτουν ότι «η πραγματικότητα είναι πως μεγάλο ποσοστό του στόλου, ειδικά πλοίων ανοικτού τύπου και γραμμών μικρής απόστασης, παραμένει μη προσβάσιμο, παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις και τις σαφείς δεσμεύσεις της πολιτείας.
«Η προσβασιμότητα είναι υποχρέωση του κράτους και όχι χάρη των εταιρειών»
Όπως αναφέρουν, «εδώ και ένα χρόνο, η ΕΣΑμεΑ έχει καταθέσει εμπεριστατωμένες προτάσεις για την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά την προσβασιμότητα στα πλοία, προκειμένου να καταργηθεί το απαράδεκτο ‘παραθυράκι’ που εξαιρεί από τις υποχρεώσεις πλοία που εκτελούν μικρούς ή τακτικούς δρομολογιακούς προορισμούς», για να υπογραμμίσουν πως «μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει εκδώσει το αναθεωρημένο ΠΔ», σημειώνοντας δηκτικά: «Προφανώς, δεν προλάβαιναν. Είχαν άλλες προτεραιότητες: απευθείας αναθέσεις, επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και διορισμούς ‘ημετέρων’».
«Η προστασία της αξιοπρέπειας των πολιτών με αναπηρία δεν είναι πολυτέλεια ούτε περιθωριακή πολιτική. Είναι δείκτης δημοκρατίας, ισονομίας και σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα», επισημαίνουν.
«Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής επαναλαμβάνει το αυτονόητο:
- »Η προσβασιμότητα είναι υποχρέωση του κράτους και όχι χάρη των εταιρειών.
- »Η ισότιμη μετακίνηση όλων αποτελεί θεμέλιο κοινωνικής δικαιοσύνης».
Τα αρμόδια στελέχη του κόμματος, υπενθυμίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη καταθέσει ερώτηση προς το αρμόδιο Υπουργείο, ζητώντας εξηγήσεις για το πρόσφατο περιστατικό και κυρίως σαφές χρονοδιάγραμμα για την έκδοση του αναθεωρημένου ΠΔ, την ενίσχυση των ελέγχων και τη διασφάλιση της καθολικής προσβασιμότητας όλων των επιβατηγών πλοίων.
«Καλούμε για ακόμα μια φορά την κυβέρνηση:
- »Να προχωρήσει στην έκδοση του αναθεωρημένου ΠΔ για την προσβασιμότητα στα πλοία.
- »Να ελέγξει αυστηρά την τήρηση της νομοθεσίας από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες.
- »Να εντάξει συγκεκριμένα μέτρα και χρηματοδοτήσεις για την προσαρμογή των πλοίων στις προδιαγραφές καθολικής προσβασιμότητας.
»Η αναπηρία δεν είναι εμπόδιο. Η αδιαφορία όμως είναι», τονίζουν καταληκτικά.
- Διχάζει την Ιταλία η υπόθεση του κοσμηματοπώλη που καταδικάστηκε γιατί δολοφόνησε τους δύο ληστές του
- Ουκρανία: 2 νεκροί και 8 τραυματίες σε ρωσικά πλήγματα στην Οδησσό
- Το Ιράν ανταποδίδει τα πλήγματα των ΗΠΑ με επιθέσεις σε εγκαταστάσεις τους στο Κουβέιτ και το Μπαχρέιν
- Καύσωνας Ιουνίου: Τουλάχιστον 12.000 επιπλέον θάνατοι στην Ευρώπη
- Μεξικό: Δολοφόνησαν δημοσιογράφο κοντά στο σπίτι του, δίπλα στον γιο του
- Βρετανία: Απαγορεύουν την πώληση σε παιδιά ενεργειακών ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη
- Πυρκαγιές σαρώνουν τον Καναδά – Ο καπνός πνίγει μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ
- Κολομβία: Ο εκλεγμένος ακροδεξιός πρόεδρος θα μεταφέρει την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)



























































![Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο είδος πίθηκου στη ΛΔ του Κονγκό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Sans-titre-1-10-315x220.jpg)










Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442