Σε δημοπρασία η ιστορική φανέλα του Σίλτον
Αυτή που φορούσε ο Σίλτον όταν δέχθηκε γκολ με το «χέρι του Θεού» από τον Μαραντόνα
Εκτός από τον Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος σκόραρε αντικανονικά στον προημιτελικό του Μουντιάλ 1986, κάνοντας λόγο για «χέρι του Θεού», με αυτό το ματς Αγγλία-Αργεντινή συνδέθηκε και τερματοφύλακας της Εθνικής Αγγλίας, Πίτερ Σίλτον. Τον βλέπετε και στη φωτογραφία από εκείνο τον αγώνα με τον μεγάλο Αργεντινό ποδοσφαιριστή Ντιέγκο Μαραντόνα, με φόντο το φημισμένο στάδιο Αζτέκα στην Πόλη του Μεξικού
Είναι η φάση με τη γνωστή κατάληξη, «το χέρι του Θεού», όπως δήλωσε ο Μαραντόνα για το γκολ που πέτυχε και με θύμα τον Πίτερ Σίλτον. Είναι γνωστός ο θόρυβος και η διαμάχη για αυτό το γκολ. Οσο για τη φωτογραφία; Είναι μια στιγμή, αθάνατη για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.
Η φανέλα, με το 10, που φορούσε ο Μαραντόνα σε εκείνο το ματς πουλήθηκε έναντι 7,1 εκατ. λιρών. Εχει να κάνει και με το βάρος της αφού τη φορούσε ένας από τους μεγαλύτερους και σπουδαιότερους παίκτες όλων των εποχών.
Όμως, με βάση το ποσό, τον λες και αδικημένο τον Σίλτον που ήδη αδικήθηκε από τη συγκεκριμένη φάση, με δεδομένο ότι το γκολ δεν έπρεπε να μετρήσει. Τώρα, θα βγει σε δημοπρασία και η φανέλα που φορούσε ο Σίλτον σε εκείνο ματς, το οποίο έγινε σε υψηλή θερμοκρασία, 40 βαθμών Κελσίου.
«Από τη στιγμή που ο Σίλτον την έβγαλε από πάνω του με θερμοκρασία 40°C το 19686, έχει ακόμα… μια οσμή», σχολίασε με χιούμορ ο Ντέιβιντ Κόνβερι υπεύθυνος του Οίκου δημοπρασιών Graham Budd Auctions.
Ελάχιστοι φαντάζονταν ότι οι φανέλες αυτών των δύο παλιών αντιπάλων θα γίνονταν κάποτε συλλεκτικά αντικείμενα μεγάλης αξίας. Ο Σίλτον αρνήθηκε να κάνει σχόλιο για τη δημοπρασία της φανέλας του.
Στο παρελθόν, ο Ντέιβιντ Σίλτον είχε σχολιάσει για αυτή τη φάση: «Ο Μαραντόνα ήταν ο καλύτερος επιθετικός που αντιμετώπισα στην καριέρα μου. Αυτό που δεν μου αρέσει, είναι ότι δεν ζήτησε ποτέ συγνώμη. Σε καμία περίπτωση δεν παραδέχτηκε ότι εξαπάτησε και πως θα ήθελε να ζητήσει συγγνώμη. Αντ ‘αυτού, χρησιμοποίησε τη φράση του «χέρι του Θεού». Δεν ήταν δίκαιο. Αλλά λυπάμαι που μαθαίνω για το θάνατό του σε τόσο μικρή ηλικία».
Οσο για τη δημοπρασία: Μαζί με τη φανέλα του Άγγλου τερματοφύλακα Πίτερ Σίλτον —που διατίθεται από ιδιώτη συλλέκτη— περιλαμβάνονται και άλλα σπάνια αντικείμενα, όπως: το χρυσό μετάλλιο του Πελέ από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958 (εκτιμάται στις 500.000 λίρες Αγγλίας), το μετάλλιο του Γκόρντον Μπανκς από το 1966 (300.000 λίρες Αγγλίας) και η φανέλα του Άλαν Μπολ από τον τελικό του ’66 (200.000 λίρες Αγγλίας).
- Η FIFA πήρε θέση για το γκολ της Αγγλίας και την spider-cam: «Ο αισθητήρας δεν κατέγραψε κάποια επαφή»
- Ο ΠΑΟΚ δίνει 2 εκατ. ευρώ στον Παναθηναϊκό για Τολιόπουλο – Το «χρυσό» συμβόλαιο στον Έλληνα γκαρντ
- Έδωσε το σύνθημα ο Λαουτάρο: «Άλλο ένα βήμα, η Αργεντινή έδειξε από τι μέταλλο είναι φτιαγμένη» (pics)
- Ο Μέσι έγινε έξαλλος με τον διαιτητή Πινέιρο: «Να μου μιλάς με σεβασμό, όπως εγώ» (vid)
- «Η Ντουμπάι έχει καταθέσει πρόταση στην Μπαρτσελόνα για τον Σενγκέλια»
- Μέσι μετά την πρόκριση: «Υποφέραμε ξανά, αλλά αυτή η ομάδα δεν σταματά ποτέ να πιστεύει»
- Αυτός είναι ο νέος κανονισμός VAR που εξηγεί την αποβολή του Εμπολό στο Αργεντινή – Ελβετία (vids)
- Πιέζει για Καρέτσα η Ντόρτμουντ: «Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις, αλλά…»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 12.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/benjamin-davies-__U6tHlaapI-unsplash-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442