
Πελώριο ηφαίστειο του Άρη ξεπροβάλλει από τα σύννεφα σε δορυφορική εικόνα της NASA
Η Αρσία, ένα από τα τρία Όρη της Θαρσίδος στον Άρη, έχει ύψος σχεδόν 20 χιλιόμετρα.
Ένα από τα ψηλότερα ηφαίστεια του Άρη, τόσο ψηλό που θα έκανε το Έβερεστ να μοιάζει με λόφο, είναι σαν νησί που πλέει στα σύννεφα σε αυτή την εικόνα που μετέδωσε ο δορυφόρος Mars Odyssey της NASA.
Η πανοραμική εικόνα που τραβήχτηκε τα ξημερώματα της 6ης Ιουνίου δείχνει την Αρσία, ένα από τα τρία «Όρη της Θαρσίδος» στην ισημερινή ζώνη του δυτικού ημισφαιρίου του Άρη.
Με ύψος σχεδόν 20 χιλιομέτρων, η Αρσία, έχει διπλάσιο ανάστημα σε σχέση με το Μάουνα Λόα της Χαβάης, το ψηλότερο ηφαίστειο της Γης, το οποίο ορθώνεται 9 χιλιόμετρα πάνω από τον βυθό του Ειρηνικού.

Η πανοραμική εικόνα δείχνει την Αρσία να ορθώνεται στον ορίζοντα (NASA/JPL-Caltech/ASU)
Λόγω του ύψους τους, τα ηφαίστεια της Θαρσίδος καλύπτονται συχνά από σύννεφα, τα οποία σχηματίζονται όταν οι άνεμοι που ανεβαίνουν τις πλαγιές τους ψύχονται απότομα, ειδικά νωρίς το πρωί. Η Αρσία είναι το πιο νεφελώδες από τα τρία πελώρια βουνά.
Σε αντίθεση με τα πιο συνηθισμένα σύννεφα του Άρη, τα οποία αποτελούνται από παγοκρυστάλλους διοξειδίου του άνθρακα, τα σύννεφα της Θαρσίδος σχηματίζονται από νερό. Είναι πιο πυκνά όταν ο Άρης βρίσκεται στο αφήλιο, τη μέγιστη απόστασή του από τον Ήλιο.

Η Αρσία είναι το νοτιότερο από τα Όρη της Θαρσίδος. Πάνω αριστερά βρίσκεται το Όρος Όλυμπος (NASA/JPL-Caltech)
Η κάμερα του Mars Odyssey, το οποίο εκτοξεύτηκε το 2001 και είναι σήμερα το γηραιότερο σκάφος σε τροχιά γύρω από άλλο πλανήτη, είναι συνήθως στραμμένη κατακόρυφα προς το έδαφος.
Η νέα εικόνα, η οποία καλύπτει το ορατό και το υπέρυθρο τμήμα του φάσματος,0 είναι η πρώτη που απαθανατίζει την Αρσία υπό γωνία ενώ πλησιάζει στον ορίζοντα, όπως θα την έβλεπαν οι αστροναύτες ενός μελλοντικού διαστημικού σταθμού.
«Επιλέξαμε το Όρος Αρσία ελπίζοντας ότι θα βλέπαμε την κορυφή να ξεπροβάλλει από τα πρωινά σύννεφα. Δεν μας απογοήτευσε» σχολίασε ο Τζόναθαν Χιλ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα στο Τέμπε, επικεφαλής της ομάδας που διαχειρίζεται την κάμερα του Mars Odyssey.
Πάντως, παρά το εντυπωσιακό ύψος της, η Αρσία δεν είναι το ψηλότερο ηφαίστειο του Άρη. Ο τίτλος ανήκει στο Όρος Όλυμπος, το οποίο βρίσκεται λίγο έξω από το υψίπεδο της Θαρσίδος. Με ύψος 21,9 χιλιόμετρα, είναι το ψηλότερο βουνό του Ηλιακού Συστήματος.
- Τα μυστικά πίσω από έναν γάμο μεγέθους Μπέζος – Διοργανωτές αποκαλύπτουν τις τρελές απαιτήσεις
- Τα Σαγόνια του Καρχαρία: H συνταγή της επιτυχίας του απόλυτου blockbuster του καλοκαιριού
- Ανδρουλάκης: Ο… κυνηγημένος, κατατρεγμένος Μητσοτάκης ήρθε να το παίξει θύμα – Αθώωσαν χθες τον Καραμανλή
- Βαγγέλης Μαρινάκης: Το μεγάλο αφιέρωμα της «AS» για τα 15 χρόνια ηγεσίας του – «Ο άνθρωπος που γιγάντωσε τον Ολυμπιακό» (pics)
- Καρυστιανού για το πλημμέλημα Καραμανλή: Η ντροπή, ντροπή δεν έχει – Ουρανέ μην κλαις, δεν τελείωσε ακόμη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις