
H Γάζα και η ελπίδα της αλληλεγγύης
Από την κλιματική καταστροφή στον κίνδυνο γενοκτονίας στη Γάζα, η νεολαία επιμένει να κινητοποιείται
Όταν η Γκρέτα Τούνμπεργκ ξεκίνησε τη «Σχολική Απεργία για το Κλίμα», κατάφερε να γίνει το πρόσωπο του «νέου ακτιβισμού» και χαιρετίστηκε ως ένα παράδειγμα κοινωνικής δραστηριοποίησης της νεολαίας που θα έπρεπε να ακολουθηθεί. Καθόλου τυχαία, προσκλήθηκε και στη σύνοδο COP24 το 2018 αλλά και το 2019 στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα όπως και στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Παρά την αυστηρότητα με την οποία αναφερόταν στην αποτυχία των ηγετών του κόσμου να πάρουν έγκαιρα μέτρα για την αποτροπή της κλιματικής καταστροφής, τα ΜΜΕ και οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης έσπευσαν να της δώσουν αρκετή δημοσιότητα, θεωρώντας ίσως ότι αυτό το είδος ακτιβισμού μπορούσε τελικά να γίνει αποδεκτό. Ωστόσο, ο τόνος απέναντί της άλλαξε όταν το 2023 έκανε την επιλογή να πάρει σαφή θέση σε σχέση με τη Γάζα και να δηλώσει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των Παλαιστινίων. Και αυτό γιατί έκανε σαφές ότι στα δικά της μάτια ο αγώνας για την κλιματική δικαιοσύνη περιλαμβάνει κάθε μορφή κοινωνικής δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της δικαιοσύνης για την Παλαιστίνη. Και παρότι εισέπραξε διάφορες απολύτως συκοφαντικές κατηγορίες περί «αντισημιτισμού», επέμεινε στην αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη και σήμερα είναι μία από τις 12 ακτιβίστριες και ακτιβιστές που πλέουν για τη Γάζα πάνω στο πλοίο Madleen, τμήμα μιας διεθνούς προσπάθειας να εκφραστεί η διαμαρτυρία για μια συνθήκη βαναυσότητας που όλο και περισσότεροι πλέον παραδέχονται ότι μόνο ως απόπειρα γενοκτονίας μπορεί να περιγραφεί.
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ δεν είναι μόνη σε αυτή τη διαδρομή. Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι οι ίδιες νέες και νέοι που εμπνεύστηκαν ως μαθητές από το παράδειγμά της στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, όταν ένιωσαν ότι βρήκαν μια «δική τους φωνή», πρωτοστατούν σήμερα, διεθνώς, στις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Εάν το σκεφτεί κανείς δεν πρόκειται για κάποια «μετατόπιση». Η αντίθεση στην πολιτική αδράνεια σε σχέση με την κλιματική αλλαγή αποτύπωνε μια συνολικότερη οργή για το πώς η λογική του κέρδους και η εμπιστοσύνη στην αγορά υπονομεύουν το μέλλον αυτών των νέων, που συνειδητοποιούν ότι έχουν μπροστά τους την αναμέτρηση με έναν πλανήτη που θα γίνεται σε αρκετά σημεία του κυριολεκτικά αβίωτος.
Η κινητοποίηση για τη Γάζα και η αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη αποτυπώνει την ίδια αγωνία για έναν κόσμο οι κυβερνήσεις όχι μόνο αρνούνται να κάνουν οτιδήποτε για να σταματήσει μια γενοκτονία, αλλά σε μεγάλο βαθμό υποστηρίζουν μια κρατική βαναυσότητα στο έδαφος κυνικών γεωπολιτικών υπολογισμών, μέρος των οποίων – ας μην το ξεχνάμε – έχουν να κάνουν με τη συνεχιζόμενη οικονομική σημασία των ορυκτών καυσίμων και των επενδύσεων σε αυτά. Και το ρήγμα ανάμεσα στο πώς σήμερα κινητοποιούνται οι νέες και οι νέοι και το πώς πράττουν οι κυβερνήσεις, απλώς αποτυπώνει ότι για άλλη μια φορά η όποια ελπίδα είναι με όσες και όσους αρνούνται να συμμορφωθούν.
- Ακινητοποιήθηκε αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Σέρρες λόγω φωτιάς κοντά στις ράγες
- Ινδία: Φοιτήτρια κόλλησε στην κίνηση και έχασε την μοιραία πτήση της Air India για 10 λεπτά
- «Καλησπέρα και καλή βραδιά…» – Ήταν όλοι στο Καλλιμάρμαρο για να κάνουν το όνειρο του Βασίλη Καρρα πραγματικότητα
- Παναθηναϊκός: «Έτοιμος να πληρώσει τη ρήτρα του Ρογκαβόπουλου»
- Τραγωδία σε χωριό της Δυτικής Αχαΐας – Νεκρός ψυκτικός από ηλεκτροπληξία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις