Όταν η NASA απέρριψε τις γυναίκες του διαστήματος
Οι γυναίκες που πέρασαν τις ίδιες δοκιμασίες με τους άντρες αστροναύτες, αλλά αποκλείστηκαν απλώς λόγω φύλου.
Το 1960, την εποχή που η Αμερική προσπαθούσε να κερδίσει την κούρσα για το διάστημα, μια ομάδα 13 γυναικών δοκιμάστηκε στις ίδιες ακριβώς σωματικές και ψυχολογικές δοκιμασίες με τους άνδρες υποψηφίους του διαστημικού προγράμματος Mercury.
Ήταν όλες πιλότοι με εξαιρετικά προσόντα. Πέρασαν τις πιο σκληρές εξετάσεις. Μερικές τα πήγαν καλύτερα κι από τους άντρες. Κι όμως, η NASA τις απέρριψε όλες.
Ονομάστηκαν ανεπίσημα Mercury 13 — παραπέμποντας στους επτά άντρες του προγράμματος Mercury 7 που θα έμπαιναν στα διαστημόπλοια. Οι γυναίκες δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ επίσημα από την NASA.
Οι δοκιμές τους έγιναν σε ιδιωτική κλινική και χρηματοδοτήθηκαν από τον αεροπορικό γιατρό Δρ. Ράντυ Λόβλες, ο οποίος είχε βοηθήσει στην επιλογή των αρχικών ανδρών αστροναυτών.
Η Τζέρι Κόμπ, κορυφαία πιλότος και η πρώτη γυναίκα που πέρασε όλο το τεστ, είπε τότε:
«Δεν ζητάμε να αντικαταστήσουμε τους άντρες. Ζητάμε να πετάξουμε μαζί τους».
Γυναίκες χωρίς δικαιώματα
Αντί απάντησης, το Κογκρέσο τη χρησιμοποίησε για να απορρίψει συνολικά την ιδέα των γυναικών στο διάστημα. Κανείς από τους υπεύθυνους δεν εμφανίστηκε στην ακρόαση της Επιτροπής Επιστημών.
Η NASA δήλωσε πως για να είναι κάποιος αστροναύτης, «έπρεπε να είναι στρατιωτικός δοκιμαστής πιλότος». Και οι γυναίκες, εκείνη την εποχή, δεν είχαν καν το δικαίωμα να μπουν σε τέτοιες θέσεις.
Η υπόθεση θάφτηκε. Μόνο το 1983, δύο δεκαετίες αργότερα, η Σάλι Ράιντ έγινε η πρώτη Αμερικανίδα στο διάστημα. Μέχρι τότε, οι Mercury 13 είχαν μείνει στη γη.
Κανείς δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη από τις γυναίκες του διαστήματος. Μόνο το 1995, η Τζέρι Κόμπ προτάθηκε ξανά για να πετάξει — με μια ιδιωτική αποστολή στη ρωσική Mir. Δεν έγινε ποτέ. Έφυγε από τη ζωή το 2019, χωρίς να έχει κοιτάξει ποτέ τη Γη από ψηλά.
- Αστυνομική επιχείρηση στη δυτική Αττική – Βρέθηκαν όπλα και ναρκωτικά – 3 συλλήψεις
- Στα άκρα οι σχέσεις Μονακό – Τζέιμς: Εκτός και από τους τελικούς
- Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Νετανιάχου
- Αμαλιάδα: Τραγωδία με 27χρονη – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πόνους στην κοιλιά και πέθανε μετά από λίγες ώρες
- Ηρακλής: Ανακοίνωσε τον Ράιτ-Φόρμαν (pic)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις