Αλγερία: Πέθανε ο βραβευμένος σκηνοθέτης Μοχάμεντ Λάχνταρ Χαμίνα
Ενας από τους λιγοστούς αφρικανούς και άραβες σκηνοθέτες με τέσσερις συμμετοχές στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, ο Μοχάμεντ Λάχνταρ Χαμίνα, πέθανε σε ηλικία 95 ετών.
Ο αλγερινός σκηνοθέτης και παραγωγός Μοχάμεντ Λάχνταρ Χαμίνα, ο μόνος άραβας και αφρικανός κινηματογραφιστής που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ των Καννών, πέθανε χθες Παρασκευή σε ηλικία 95 ετών, ανακοίνωσε η οικογένειά του (φωτογραφία, επάνω, από elwatan-dz.com).
Ο Λάχνταρ Χαμίνα άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Αλγέρι, όπως γνωστοποίησαν τα παιδιά του.
«Τα χρόνια της Φωτιάς» καθιέρωσαν τον Λάχνταρ Χαμίνα ως σκηνοθέτη παγκόσμιας εμβέλειας
Ηταν ένας από τους λιγοστούς αφρικανούς και άραβες σκηνοθέτες με τέσσερις συμμετοχές στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, κερδίζοντας δύο σημαντικά βραβεία: εκείνο για την καλύτερη ταινία από πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη για το «Le vent des Aurès» (1967) και τον Χρυσό Φοίνικα για «Τα χρόνια της Φωτιάς» (Chronique des Années de Braise) το 1975.
Ηταν ο γηραιότερος νικητής του Χρυσού Φοίνικα. Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, του αποδόθηκε φόρος τιμής με την προβολή ψηφιακά αποκατεστημένης έκδοσης 4Κ της ταινίας «Τα χρόνια της Φωτιάς», στο πλαίσιο του προγράμματος «Cannes Classic».
Η εν λόγω ταινία ουσιαστικά καθιέρωσε τον αυτοδίδακτο κινηματογραφιστή ως σκηνοθέτη παγκόσμιας εμβέλειας. Η ταινία «Τα χρόνια της Φωτιάς» παρουσιάζει τον αγώνα για την ανεξαρτησία της Αλγερίας μέσα από τα μάτια ενός χωρικού.
Στην αλγερινή αντίσταση
Γεννημένος στις 26 Φεβρουαρίου 1934 στην Εμσιλά της βορειοανατολικής Αλγερίας, ο Μοχάμεντ Λάχνταρ Χαμίνα ήταν παιδί αγροτικής οικογένειας. Μετά την αποφοίτησή του από γεωπονική σχολή, σπούδασε στην Αντίμπ της Γαλλίας. Εκεί γνώρισε τη σύζυγό του, με την οποία απέκτησε τέσσερις γιους.
Στον πόλεμο της Αλγερίας, ο πατέρας του απήχθη, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε από τον γαλλικό στρατό. Ο Μοχάμεντ Λάχνταρ Χαμίνα κλήθηκε να υπηρετήσει το 1958 και εντάχθηκε στην αλγερινή αντίσταση στην Τύνιδα.
Πηγή: ΑΠΕ
- Θρήνος στη Νότια Αφρική: Πέθανε ο Τζέιντεν Άνταμς που είχε παίξει και στα τρία ματς του Μουντιάλ
- Συγκινεί ο προπονητής της Άννας-Μαρίας: «Θα συνέχιζε στην πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ, δεν πρόλαβε να ζήσει το όνειρο της»
- Λέουβεν – Ολυμπιακός 1-1: Ισοπαλία με «γκολάρα» του Αντρέ Λουίς και απώλειες
- Λήψη μέτρων προστασίας για τις κατολισθήσεις στην Κεφαλονιά – Τι αποφάσισε η επιτροπή
- Άν Χάθαγουεϊ: «Ο Τομ Χόλαντ είναι ο γιος των ονείρων μου»
- Λέουβεν – Ολυμπιακός: Άνοιξε το σκορ ο Αντρέ Λουίς με ένα πανέμορφο γκολ (vid)
- Ανδρουλάκης: Πολιτική προτεραιότητα το ΕΣΥ – Θέση του ΠΑΣΟΚ η Αυτόνομη Υγειονομική Περιφέρεια Αιγαίου
- Λέουβεν – Ολυμπιακός: Πρόβλημα και με τον Ντάνι Γκαρθία – Αποχώρησε κατευθείαν για τα αποδυτήρια (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 11.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)





































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442