Πέμπτη 07 Μαϊου 2026
weather-icon 17o
Λεπέν: Πανηγύρια για την επικράτηση του ακροδεξιού Σιμιόν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία

Λεπέν: Πανηγύρια για την επικράτηση του ακροδεξιού Σιμιόν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία

Για «ένα πολύ ωραίο μπούμερανγκ» για την Ευρώπη μίλησε η Μαρίν Λεπέν μετά την επικράτηση Σιμιόν στη Ρουμανία

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

Η επικεφαλής της γαλλικής άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι ο ακροδεξιός υποψήφιος Τζόρτζε Σιμιόν ήρθε πρώτος στον πρώτο γύρο των ρουμανικών προεδρικών εκλογών, βλέποντας στη νίκη του αυτή «ένα πολύ ωραίο μπούμερανγκ» για την Ευρώπη.

Ο Τζόρτζε Σιμιόν συγκέντρωσε την Κυριακή το 40,5% των ψήφων

«Η Ρουμανία προσέφερε στην κυρία φον ντερ Λάιεν ένα πολύ ωραίο μπούμερανγκ», δήλωσε σήμερα μέσω του X η βουλευτής της άκρας δεξιάς, κατηγορώντας έμμεσα την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι άσκησε επιρροή υπέρ της ακύρωσης του πρώτου γύρου των εκλογών αυτών που είχε διεξαχθεί πριν από πέντε μήνες.

Η ανάρτηση της Μαρίν Λεπέν:

Η αιφνιδιαστική αυτή ακύρωση, που είχε στερήσει τη νίκη από το εθνικιστικό στρατόπεδο, είχε επιβληθεί από το ρουμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο έπειτα από μια μαζική προεκλογική εκστρατεία στο TikTok για την οποία υπήρχαν υποψίες για ρωσική ανάμιξη, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όμως φωνές της ευρωπαϊκής άκρας δεξιάς, καθώς και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, είδαν μια ευρωπαϊκή «συνωμοσία» πίσω από την ακύρωση αυτή.

Θαυμαστής του Τραμπ ο Σιμιόν

Ο Τζόρτζε Σιμιόν, ένας ευρωσκεπτικιστής θαυμαστής του Ντόναλντ Τραμπ, συγκέντρωσε την Κυριακή 40,5% των ψήφων, σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα, και θα αντιμετωπίσει στο δεύτερο γύρο, στις 18 Μαΐου, τον κεντρώο δήμαρχο Βουκουρεστίου Νικουσόρ Νταν (20,9%).

Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως ο Σιμιόν έχει για το δεύτερο γύρο μικρότερα αποθέματα ψήφων από τον αντίπαλό του, προσθέτει ωστόσο ότι ο υποψήφιος της άκρας δεξιάς θα μπορούσε να επωφεληθεί από τις ρωγμές στον φιλοευρωπαϊκό πόλο έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που σηματοδοτήθηκε από σφοδρές κατηγορίες και χτυπήματα κάτω από τη μέση.

Η πρώτη θέση που είχε καταλάβει απροσδόκητα στις εκλογές του Νοεμβρίου ο Καλίν Τζορτζέσκου, ένας πρώην δημόσιος λειτουργός που κατηγορούνταν από τους επικριτές του ότι είναι υπέρ του Κρεμλίνου, είχε προκαλέσει ανησυχίες στη δυτική Ευρώπη και είχε βυθίσει τη Ρουμανία σε αναταραχή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 07 Μαϊου 2026
Cookies