
Η Αμερική φεύγει και η Ευρώπη πρέπει να την αντικαταστήσει
Η Ευρώπη πρέπει να αδράξει την ιστορική στιγμή, βγαίνοντας μπροστά, καθώς η Αμερική παραιτείται από την παγκόσμια ηγεσία, λέει Πολωνός διανοούμενος
Να αναλάβει τον ρόλο που έπαιζαν μέχρι σήμερα οι Αμερικανοί στον πλανήτη, ζητάει από την Ευρώπη ο Πολωνός δημοσιογράφος και επικεφαλής του Krytyka Polityczna, ενός κινήματος αριστερών διανοουμένων, Σλάβομιρ Σιερακόφσκι.
Με παρέμβασή του στο Social Europe, ο Σιερακόφσκι πιάνει το νήμα της ευρωπαϊκής γεωπολιτικής «ανάτασης» μετά τη λεκτική επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζέι Ντι Βανς στον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Οβάλ Γραφείο την 28η Φεβρουαρίου 2025.
Όπως αναφέρει πρόκειται για «άθλια στιγμή» στην αμερικανική και παγκόσμια ιστορία.
«Οι ΗΠΑ καταστρέφουν γρήγορα το καλό τους όνομα και αποξενώνουν τους πάντες εκτός από τους πιο βάναυσους δικτάτορες του κόσμου. Η ζημιά στην αξιοπιστία και τη φήμη της Αμερικής θα χρειαστεί δεκαετίες για να αποκατασταθεί – και μπορεί να είναι ανεπανόρθωτη» λέει ο Πολωνός δημοσιογράφος
Σημειώνει πως μετά το τέλος της μεταπολεμικής διεθνούς τάξης με επίκεντρο τις ΗΠΑ, γινόμαστε μάρτυρες της κατάρρευσης οποιασδήποτε παγκόσμιας εξουσίας. «Καθώς τα αδίστακτα κράτη επιδιώκουν να επωφεληθούν από το χάος, η Ευρώπη πρέπει να επιταχύνει και να αναλάβει τον ρόλο που έπαιζαν κάποτε οι ΗΠΑ» λέει, προσθέτοντας πως η Ευρώπη πρέπει να ξεκινήσει από «την πλήρη υποστήριξη της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα».
Δεν είναι τόσο μεγάλο το χάσμα
Ο Σιερακόφσκι παραδέχεται ότι η Ευρώπη δεν είναι τόσο ισχυρή όσο οι ΗΠΑ στρατιωτικά. αλλά, για τον ίδιο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αδύναμη.
«Στην πραγματικότητα, κρατά όλα τα χαρτιά που χρειάζεται. Οι συνδυασμένες στρατιωτικές δυνάμεις της είναι από τις ισχυρότερες, πιο έμπειρες και πιο καινοτόμες στον κόσμο. Η διαμάχη [με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι] στο Οβάλ Γραφείο -την οποία ο Τραμπ και ο Βανς φαινόταν πολύ πρόθυμοι να προκαλέσουν- θα πρέπει να είναι η τελευταία ώθηση για την Ευρώπη να συνεννοηθεί, μετά από δεκαετίες εφησυχασμού. Έχει όλα όσα χρειάζεται για να σταθεί μόνη της, να υποστηρίξει την Ουκρανία και να αποτρέψει τη Ρωσία» σημειώνει.
Επιπλέον, ο Σιερακόφσκι υπογραμμίζει ότι «η επαίσχυντη συμπεριφορά του Τραμπ ωθεί τον πιο αγαπημένο σύμμαχο της Αμερικής [Ην. Βασίλειο] πιο κοντά στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στη γεφύρωση του χάσματος μετά το Brexit. Γαλβανίζει τις δυνάμεις της δημοκρατίας και αναγκάζει τις πολιτικές ελίτ να αφυπνιστούν. Η Ευρώπη μπορεί σύντομα να έχει έναν μετριοπαθή δικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία και έναν αφοσιωμένο δημοκρατικό στην Αυστρία. Μετά από μια τρομερή χρονιά, το αστέρι του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ανατέλλει ξανά».
Αναφέρει ότι η Ευρώπη έχει μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους και ΑΕΠ συγκρίσιμο με τις ΗΠΑ. «Μπορεί να μην είμαστε τόσο καινοτόμοι, αλλά το χάσμα δεν είναι τόσο μεγάλο όσο πιστεύουν οι ειδικοί. Αν σφυρηλατήσουμε έναν συνασπισμό με την Ιαπωνία, την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα, μπορούμε να τον δημιουργήσουμε λείσουμε σύντομα – ειδικά τώρα που ο Τραμπ, ο Βανς και ο Έλον Μασκ καταστρέφουν τους πυλώνες της αμερικανικής ισχύος με τη δική τους πολιτιστική επανάσταση».
Να πάρουμε εμείς τους μετανάστες
Ο Πολωνός δημοσιογράφος αναφέρεται και στο μεταναστευτικό. «Εκτός από την αύξηση του κόστους για τους Αμερικανούς καταναλωτές με δασμούς, η κυβέρνηση Τραμπ διεξάγει πόλεμο κατά των μεταναστών – εδώ και πολύ καιρό μια μοναδική πηγή αμερικανικής ισχύος. Η Ευρώπη θα πρέπει να κεφαλαιοποιήσει καλωσορίζοντας τους καλύτερους και λαμπρότερους – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που καταδιώκονται από ομοσπονδιακούς οργανισμούς παγκόσμιας κλάσης της Αμερικής» λέει.
Θα μας εξοπλίσει η Γερμανία
Όσον αφορά τις αμυντικές δυνατότητες, ο Πολωνός πιστεύει ότι η βιομηχανική βάση της Γερμανίας είναι επαρκής για να εξοπλίσει την Ευρώπη, ενώ η πυρηνική ομπρέλα της Γαλλίας και της Βρετανίας μπορεί να αντικαταστήσει την αμερικανική. Εξάλλου, όπως σημειώνει «οι πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν όλες επί του παρόντος υπεύθυνες, προβλέψιμες κυβερνήσεις που κοροϊδεύουν αυτούς που βρίσκονται τώρα στην εξουσία στην Ουάσιγκτον».
Για την χώρα του, Πολωνία, πιστεύει ότι έχει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο να παίξει στο μέλλον. «Οι οικονομικές τάσεις είναι με το μέρος μας. Ο στρατός μας μεγαλώνει. Κάναμε τις σωστές αγορές όπλων όσο υπήρχε ακόμη χρόνος. Ούτε ο Τραμπ δεν μπορεί να βρει κακή λέξη να πει για εμάς. Όλη η Ευρώπη μπορεί να το δει αυτό. Οι Γάλλοι (ελαφρώς ζηλιάρηδες) μιλούν για «le moment polonais». Οι σημερινοί ηγέτες της Πολωνίας είναι από τους πιο έμπειρους, σεβαστούς και αποφασιστικούς πολιτικούς που υπάρχουν οπουδήποτε» λέει.
Ο Πολωνός δημοσιογράφος, από την εμπειρία του στην πρόσφατη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, συμπέρανε ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν και πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση. «Αντί να πουν αυτό που πραγματικά σκέφτονται, εξευτελίστηκαν και ακολούθησαν τη γραμμή του Αγαπητού Ηγέτη. Ήταν ντροπιαστικό να το βλέπεις».
«Η εξουσία στην Ουάσιγκτον είναι πλέον πλήρως συγκεντρωμένη στον Τραμπ. Δεν υπάρχουν πλέον «ενήλικες στο δωμάτιο», μόνο συκοφαντικοί παπαγάλοι που συναγωνίζονται για να ενισχύσουν τον ανόητο αφέντη τους όσο πιο δυνατά» λέει.
Η ώρα της Ευρώπης
Ο Πολωνός δημοσιογράφος επικαλείται τον ιστορικό ιστορικό Τίμοθι Σνάιντερ που υποστήριξε ότι το 2025 δεν αφορά αυτό που πιστεύει η Αμερική, αλλά έχει να κάνει με το τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη.
«Η πολιτική Τραμπ (γενναιόδωρος όρος) μπορεί να είναι αποδοτική μόνο βραχυπρόθεσμα» συνεχίζει ο Σιερακόφσκι. «Προς το παρόν, κανείς δεν θα τολμήσει να έρθει αντιμέτωπος με τις ΗΠΑ. Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, η διάλυση του αμερικανικού κράτους, οι άσκοποι δασμοί και η αποξένωση φίλων και συμμάχων θα προκαλέσουν μόνιμες ζημιές».
Έτσι για τον δημοσιογράφο, αυτή είναι η στιγμή να σταθεί η Ευρώπη πίσω από την Ουκρανία. «Η μεταχείριση που έλαβε ο Ζελένσκι ήταν απόλυτη ντροπή, που επευφημήθηκε δυνατά από τη Ρωσία. Και όχι, δεν θα είχε καλύτερο αποτέλεσμα αν άφηνε τον εαυτό του να πιεστεί. Αυτή η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δείξει πού βρίσκονται οι φιλίες της. Το ίδιο συνέβη με τη συμφωνία κρίσιμων ορυκτών που οι σύμβουλοι του Τραμπ επιβάλλουν στην Ουκρανία. Η πρώτη εκδοχή ισοδυναμούσε με εκβιασμό τύπου μαφίας και ο Ζελένσκι δικαίως την απέρριψε. Όταν ακολούθησε μια συμφωνία, ήταν πολύ καλύτερα».
Τέλος, ο Σιερακόφσκι, δεν θα εκπλαγεί αν η αποκρουστική συμπεριφορά του Τραμπ και του Βανς προκαλέσει την αντίδραση του αμερικανικού κοινού. «Αλλά οι Ευρωπαίοι δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν. Με τον Τραμπ πίσω στον Λευκό Οίκο, οι Αμερικανοί θα έχουν τα δικά τους πολύ μεγάλα προβλήματα για να ανησυχούν. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουμε το μέλλον μας στα χέρια μας».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις