
Η Νταϊάνα και οι ενδυματολογικοί κώδικες πίσω από τις εμβληματικές εμφανίσεις της
Mια νέα έκθεση στο παλάτι του Κένσινγκτον αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο η Νταϊάνα τηρούσε τους αυστηρούς βασιλικούς ενδυματολογικούς κώδικες.
Η πριγκίπισσα Νταϊάνα, η οποία έμεινε στην ιστορία ως μια από τις πιο εμβληματικές μορφές στον κόσμο της μόδας, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας νέας έκθεσης που αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο τηρούσε τους αυστηρούς βασιλικούς ενδυματολογικούς κώδικες.
Η έκθεση Dress Codes, που εγκαινιάζεται στις 13 Μαρτίου στο παλάτι του Κένσινγκτον και θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου 2025, παρουσιάζει 34 προσεκτικά επιλεγμένα σύνολα, μεταξύ των οποίων τρία που φορούσε η Νταϊάνα και δύο φορέματα της πριγκίπισσας Μάργκαρετ.
Η έκθεση ξεκινά με ένα κόκκινο φόρεμα του Βρετανού σχεδιαστή Μπρους Όλντφιλντ που φορούσε η Νταϊάνα κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Σαουδική Αραβία το 1987.
«Είχε επαφή με τη δημιουργική σκηνή του Λονδίνου»
Σύμφωνα με την Caterina Berni, senior interpretations manager του Historic Royal Palaces, μέχρι το 1987, η Νταϊάνα «ήταν απόλυτη ειδικός στο να γνωρίζει ποιος είναι ο κώδικας».
Ο επιμελητής Matthew Storey επέλεξε το θέμα των dress codes για να παρουσιάσει ένα μικρό μέρος των 10.000 αντικειμένων που διαθέτει το Historic Royal Palaces, να εξερευνήσει τις συμβάσεις της βασιλικής γκαρνταρόμπας
Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης το κόκκινο κοστούμι Jasper Conran της Νταϊάνα, το οποίο επέλεξε να φορέσει το 1984 για την τελετή ονοματοδοσίας ενός κρουαζιερόπλοιου, και ένα πράσινο μεταξωτό φόρεμα Catherine Walker, το οποίο φορούσε σε ιδιωτικές οικογενειακές εκδηλώσεις, χωρίς ωστόσο να το έχει παρουσιάσει ποτέ δημόσια. Το είδε για πρώτη φορά ο κόσμος το 1997 ως ένα από τα 79 φορέματα που βγήκαν σε δημοπρασία για να συγκεντρωθούν χρήματα για φιλανθρωπικές οργανώσεις για το HIV/AIDS και τον καρκίνο.

Φωτογραφία: Bruce Oldfield | Historic Royal Palaces
Επιπλέον, η έκθεση περιλαμβάνει ασορτί φλοράλ φορέματα που φορέθηκαν από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ (τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ) και την αδελφή της πριγκίπισσα Μαργαρίτα ως παιδιά το 1936.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η εξέλιξη του στυλ της πριγκίπισσας Μάργκαρετ αναδεικνύεται επίσης με ένα βραδινό σύνολο Thea Porter του 1978 και ένα πράσινο κεντημένο φόρεμα Jose Pitoy Moreno του 1980, αναδεικνύοντας τη σύνδεσή της με τη δημιουργική σκηνή του Λονδίνου και την άνοδό της ως είδωλο του στυλ.
«Είχε επαφή με τη δημιουργική σκηνή του Λονδίνου και αυτά έδειχναν στο κοινό ότι γινόταν style icon και ενδιαφερόταν να δοκιμάζει νέα πράγματα», προσθέτει η Berni.
«Όλοι μας ντυνόμαστε κάθε πρωί»
Ο επιμελητής Matthew Storey επέλεξε το θέμα των dress codes για να παρουσιάσει ένα μικρό μέρος των 10.000 αντικειμένων που διαθέτει το Historic Royal Palaces, να εξερευνήσει τις συμβάσεις της βασιλικής γκαρνταρόμπας και τον ισχυρό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η μόδα όταν τα όρια διευρύνονται.
«Όλοι μπορούμε να το καταλάβουμε αυτό, επειδή όλοι μας ντυνόμαστε κάθε πρωί. Όλοι σκεφτόμαστε τα ρούχα που θα φορέσουμε και τα μηνύματα που στέλνουμε με τα ρούχα μας», λέει στο PEOPLE.
Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της έκθεσης είναι η συνεργασία με νεαρούς συμμετέχοντες, ηλικίας 14-17 ετών, οι οποίοι λειτούργησαν ως Νέοι Παραγωγοί. Η συμμετοχή τους κορυφώθηκε με μια επίδειξη μόδας στο παλάτι του Κένσινγκτον τον Φεβρουάριο, όπου παρουσίασαν ρούχα εμπνευσμένα από τα θέματα των βασιλικών συνόλων που εκτίθενται.
*Με πληροφορίες από: People | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Ο πρίγκιπας Κάρολος και η πριγκίπισσα Νταϊάνα υποδέχονται τον Ακιχίτο και την Μιτσίκο, αυτοκρατορικό ζεύγος της Ιαπωνίας, πριν από το δείπνο τους στο παλάτι Togu στο Τόκιο, Ιαπωνία, Μάιος 1986. EPA/JIJI PRESS JAPAN OUT
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις