Ποια παρέμβαση ετοιμάζει η κυβέρνηση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο – Πότε αναμένεται
Τράπεζες και κυβέρνηση συνεργάζονται προκειμένου να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση για τις χιλιάδες οικογένειες που πήραν δάνεια σε ελβετικό φράγκο
Ανοιχτό διατηρεί η κυβέρνηση το μέτωπο με τις τράπεζες προετοιμάζοντας παρέμβαση στο θέμα των δανείων σε ελβετικό φράγκο, στο οποίο έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες δανειολήπτες με οφειλές που ανέρχονται στα 4,5 δισ. ευρώ.
Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο αφορούν περίπου 70.000 δανειολήπτες και 200.000 οικογένειες αν συνυπολογιστούν οι συνοφειλέτες και εγγυητές.
Όλο αυτό το διάστημα οι τράπεζες βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Έως τώρα οι τράπεζες προτείνουν στους πελάτες τους – δανειολήπτες ελβετικού φράγκου δύο λύσεις:
- Η πρώτη έχει να κάνει με την χρήση του εργαλείου του εξωδικαστικού μηχανισμού που έχει τεθεί τους τελευταίους μήνες σε εφαρμογή.
- Η δεύτερη λύση που προσφέρεται δίνει τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να μετατρέψουν το δάνειό τους από ελβετικό φράγκο σε ευρώ (με τη σημερινή ισοτιμία) με σταθερό επιτόκιο για τρία χρόνια. Αυτό σημαίνει πως ο δανειολήπτης θα πρέπει να πάρει πάνω του την «χασούρα» που προέκυψε λόγω της ισοτιμίας.
Ελβετικό φράγκο: «Πολύ κοντά η παρουσίαση του σχεδίου»
Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τα δάνεια με ελβετικό φράγκο.
«Μιλάμε ουσιαστικά για 60.000-70.000 δάνεια. Αν πολλαπλασιάσουμε επί 3 που είναι το νοικοκυριό, μιλάμε περίπου 200.000 συμπολίτες μας που αγωνιούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο για το ζήτημα αυτό. Έχουμε πει ότι θα έρθει μια παρέμβαση ούτως ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις δανειακές ανάγκες που απορρέουν λόγω του ελβετικού φράγκου», είπε αρχικά.
«Είμαστε πολύ κοντά στο να παρουσιάσουμε το σχέδιό μας, αλλά χρονικά δεν μπορώ να πω. Λαμβάνουμε υπόψη μας τις ευρωπαϊκές ισορροπίες αλλά έχοντας μια ισορροπία μεταξύ του τραπεζικού συστήματος και των δανειοληπτών αλλά και μεταξύ των δανειοληπτών που είτε θέλουν να βρουν μία λύση είτε έχουν πληρώσει τα εν λόγω δάνεια και αυτών που δεν έχουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο», συνέχισε.
Υπενθυμίζεται ότι χιλιάδες Έλληνες είχαν λάβει στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά και η ισοτιμία με τα εθνικά νομίσματα ευνοϊκή.
Η συνθήκη μετά το 2008 άλλαξε άρδην και προς το χειρότερο, με το ελβετικό νόμισμα να ανατιμάται κατακόρυφα, πλήττοντας βάναυσα του δανειολήπτες. Αυτό είχε ως συνέπεια οι οφειλές τους να αυξάνονται διαρκώς και πολλοί από τους δανειολήπτες έφτασαν να χρωστούν 70% περισσότερο από το αρχικό κεφάλαιο του δανείου.
Πηγή: ΟΤ
- Κεφαλονιά: Εμπλοκή και άλλων ατόμων στον θάνατο της 19χρονης εξετάζουν οι Αρχές – Προφυλακιστέοι οι τρεις κατηγορούμενοι
- Ο Σπανούλης, το τηλεφώνημα της Ντουμπάι και η αρνητική απάντηση
- Στενά Ορμούζ: Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας των πλοίων ενδέχεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες
- Ντέβιντ Ρικάρντο: Πώς εξηγεί η θεωρία του το συγκριτικό πλεονέκτημα σε έναν κόσμο εμπορικών συγκρούσεων
- Νάταλι Πόρτμαν: Έγκυος στο τρίτο της παιδί
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (18/4): Πού θα δείτε τα ματς της Super League, τον τελικό του Copa del Rey και Premier League
- Ακίνητα: Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ αδήλωτα εισοδήματα από Airbnb και «κρυφές» αγοραπωλησίες
- ΗΠΑ: Τραμπ, ICE και ακροδεξιά στρέφουν τους προοδευτικούς Αμερικανούς στα όπλα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/daniel-olah-enaFJelpNxY-unsplash-1-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442