Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2025
weather-icon 21o
Πολωνία: Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει τον έλεγχο της αεράμυνας της χώρας από τις ΗΠΑ

Πολωνία: Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει τον έλεγχο της αεράμυνας της χώρας από τις ΗΠΑ

Ελάχιστες ημέρες πριν την ορκωμοσία του εκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, το ΝΑΤΟ αποφάσισε να πάρει τον έλεγχο της πολωνικής αεράμυνας, γιατί δεν εμπιστεύονται τον Τραμπ.

Το ΝΑΤΟ αφαίρεσε από τις ΗΠΑ τον έλεγχο των αντιαεροπορικών συστημάτων στην Πολωνία, που είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη της Ουκρανίας σύμφωνα με το CNN, λίγες ημέρες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ. Νωρίτερα, στις 18 Δεκεμβρίου, το ΝΑΤΟ αφαίρεσε από τις ΗΠΑ και τον συντονισμό της βοήθειας προς την Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ ανέλαβε από τις ΗΠΑ την αεράμυνα στην Πολωνία, λίγες ημέρες πριν από την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ, με τα ερωτήματα που διαφαίνονται σχετικά με την προσέγγιση της επερχόμενης κυβέρνησης για τη συμμαχία και την Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ ανέλαβε τη διοίκηση και τον έλεγχο από τις ΗΠΑ την Πέμπτη, δήλωσε ο συνταγματάρχης Μάρτιν Ο’Ντόνελ, και θα συμβάλει στη διαφύλαξη των κόμβων εφοδιασμού στην Πολωνία, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για να συνεχιστεί η παράδοση βοήθειας που είναι ζωτικής σημασίας για την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας που βρίσκεται στα σκαριά εδώ και μήνες για τη μετατόπιση του βάρους της βοήθειας προς την Ουκρανία από τις ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές χώρες, εν μέσω ερωτημάτων σχετικά με το αν η αμερικανική υποστήριξη θα συνεχιστεί υπό την κυβέρνηση Τραμπ.

Πλέον η αεράμυνα της Πολωνίας φεύγει από τον έλεγχο των ΗΠΑ και αναλαμβάνει το ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν και το ΝΑΤΟ δεν εμπιστεύονται τον Ντόναλντ Τραμπ

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ προετοιμάζονται για τη συρρίκνωση της αμερικανικής υποστήριξης προς την Ουκρανία κατά το επόμενο έτος. Ο Τραμπ έχει αμφισβητήσει την αξία της βοήθειας προς την Ουκρανία και τη δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, και ενώ έχει δηλώσει ότι θέλει να τερματίσει τον πόλεμο, δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί σχετικά με το αν η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Ενόψει της επικείμενης μεταβίβασης της εξουσίας, οι ΗΠΑ έχουν εργαστεί για τη μετάβαση της βοήθειας προς την Ουκρανία από μια προσπάθεια υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σε έναν μηχανισμό υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, εν μέρει για να «θωρακιστεί» η βοήθεια από τον Τραμπ, ανέφερε το CNN.

«Το έργο αυτό συνεχίζεται, με το ΝΑΤΟ να αναλαμβάνει κάθε μέρα όλο και περισσότερες ευθύνες», δήλωσε ο Ο’Ντόνελ, εκπρόσωπος του Ανώτατου Στρατηγείου Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης του ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε να αφήσει την Ουκρανία στην ισχυρότερη δυνατή θέση καθώς προετοιμάζεται για την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ, τόσο στο πεδίο της μάχης όσο και σε περίπτωση διαπραγματεύσεων. Την Πέμπτη, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν άλλο ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, το τελευταίο αναμενόμενο πακέτο από την απερχόμενη ηγεσία.

Οι ΗΠΑ αποχωρούν από τον ανεφοδιασμό της Ουκρανίας και αναλαμβάνει το ΝΑΤΟ

Τον τελευταίο μήνα, το ΝΑΤΟ έχει αρχίσει σιγά σιγά να αναλαμβάνει αρμοδιότητες από την προσπάθεια των ΗΠΑ να βοηθήσουν την Ουκρανία, γνωστή ως Security Assistance Group-Ukraine (SAG-U), η οποία χειριζόταν τη ροή δυτικών όπλων και εξοπλισμού προς το Κίεβο. Η αεράμυνα στην Πολωνία, η οποία βρίσκεται πλέον υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, αποτελεί βασικό μέρος της προστασίας των κόμβων εφοδιασμού που επιτρέπουν τη ροή αυτών των όπλων.

Ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο της βοήθειας προς την Ουκρανία ήταν η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Ομάδα Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας (UDCG), μια συνάντηση περίπου 50 χωρών που έχουν υποστηρίξει την Ουκρανία με όπλα και εξοπλισμό.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ηγήθηκε της τελευταίας συνάντησης της UDCG της κυβέρνησης Μπάιντεν στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία την Πέμπτη, προκαλώντας τις άλλες χώρες να διατηρήσουν το φόρουμ ζωντανό. Δεν είναι ακόμη σαφές αν η κυβέρνηση Τραμπ θα συνεχίσει να προεδρεύει του φόρουμ ή αν θα πρέπει να αναλάβει μια ευρωπαϊκή χώρα.

«Δεν πρέπει να σταματήσουμε τώρα», δήλωσε ο Όστιν σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη. «Ο συνασπισμός για την υποστήριξη της Ουκρανίας δεν πρέπει να δειλιάσει.Δεν πρέπει να παραπαίει. Και δεν πρέπει να αποτύχει».

Must in

Παντρεύτηκε η αθλήτρια του επι κοντώ που συγκλόνισε με τη μάχη κατά του καρκίνου

Η Κύπρια πρωταθλήτρια του επι κοντώ Μαρία Αριστοτέλους ένα χρόνο και κάτι μετά τη διάγνωση με καρκίνο παντρεύτηκε τον εκλεκτό της καρδιάς της.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2025
Απόρρητο