Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) έκανε γνωστό με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της, ότι ενημερώθηκε για μια εκστρατεία που αφορούσε δύο ψεύτικους λογαριασμούς στο WhatsApp και στο Telegram, μαζί με e-mail που «υποδύονταν» τον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ.
«Επικοινωνούν με υψηλόβαθμα πρόσωπα από διάφορα κοινωνικά στρώματα, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων πολιτικών και στελεχών του Ολυμπιακού Κινήματος. Μεταξύ άλλων μέσων, η καμπάνια χρησιμοποιεί μια ψεύτικη φωνή που υποτίθεται ότι είναι αυτή του προέδρου της ΔΟΕ, η οποία έχει δημιουργηθεί με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (AI).
Στόχος της εκστρατείας φαίνεται να είναι η απόκτηση ευαίσθητων πληροφοριών, η προσέλκυση των προσώπων που έρχονται σε επαφή σε ευαίσθητες συνομιλίες και η απόκτηση μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης στα συστήματά τους. Ο άγνωστος δράστης έχει προσπαθήσει επίσης να αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα του προέδρου της ΔΟΕ, επικοινωνώντας μαζί του και υποδυόμενος υψηλόβαθμο πολιτικό. Η προσπάθεια δεν στέφθηκε με επιτυχία.
Η ΔΟΕ έχει ενημερώσει τα ενδιαφερόμενα μέρη της για την εκστρατεία. Δεδομένου ότι η εκστρατεία είναι εκτεταμένη και εξελιγμένη, και απευθύνεται σε άγνωστο αριθμό υψηλόβαθμων προσώπων από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, η ΔΟΕ ζητά από όλους να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί εάν επικοινωνήσουν μαζί τους», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θυμίζει ότι «η ΔΟΕ, ο πρόεδρός της και οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν ήδη μέρος μιας εκτεταμένης εκστρατείας παραπληροφόρησης και δυσφήμισης ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024. Η ΔΟΕ ενήμερε το κοινό για την κατάσταση σε πολλές περιπτώσεις», αναφέροντας τις 9/11/23, 21/3/24 και 3/7/24, με την τελευταία να αφορά «δήλωση της ΔΟΕ» για φήμες σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024.
Δείτε πώς δια,μορφώθηκαν τα ζευγάρια στους «4» του Champions League, μετά τις προκρίσεις των Άρσεναλ και Μπάγερν Μονάχου, με τις οποίες ολοκληρώθηκε η φάση των προημιτελικών.
Χειρότερα δεν γινόταν για την Άρσεναλ που κινδύνεψε από την Σπόρτινγκ, η οποία είχε και δοκάρι στο 43’, καθώς οι γηπεδούχοι κάθισαν στο 1-0 του πρώτου αγώνα. Δοκάρι είχε και η Άρσεναλ στο 84’.