Τρίτη 03 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Το Ισραήλ διαπράττει «έγκλημα πολέμου» με τους εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς του πληθυσμού, λέει το HRW

Γάζα: Το Ισραήλ διαπράττει «έγκλημα πολέμου» με τους εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς του πληθυσμού, λέει το HRW

«Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) συγκέντρωσε «αποδείξεις με βάση τις οποίες Iσραηλινοί αξιωματούχοι διαπράττουν το έγκλημα πολέμου του εξαναγκαστικού εκτοπισμού» αμάχων

Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) εκτιμά σε έκθεση που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα ότι οι διαταγές του εκδίδει ασταμάτητα από το ξέσπασμα του πολέμου ο ισραηλινός στρατός προς τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τομείς της προκαλούν εξαναγκαστικό εκτοπισμό του πληθυσμού, κάτι που χαρακτηρίζει «έγκλημα πολέμου».

«Το Ισραήλ δεν μπορεί απλά να επικαλείται την παρουσία ένοπλων οργανώσεων για να δικαιολογεί τον εκτοπισμό αμάχων»

«Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συγκέντρωσε αποδείξεις με βάση τις οποίες Ισραηλινοί αξιωματούχοι (…) διαπράττουν το έγκλημα πολέμου του εξαναγκαστικού εκτοπισμού» αμάχων, σημειώνεται στο κείμενο.

Σύμφωνα με το HRW, οι ενέργειες του Ισραήλ πιθανόν εμπίπτουν επίσης «στον ορισμό της εθνικής εκκαθάρισης» σε περιοχές όπου ο στρατός διέταξε τους Παλαιστίνιους να φύγουν και δεν μπορούν να επιστρέψουν.

Οι ισραηλινές αρχές διαβεβαιώνουν πως καλούν τους κατοίκους ολόκληρων τομέων του θύλακα να απομακρυνθούν εσπευσμένα λόγω επιτακτικών αναγκών των στρατιωτικών επιχειρήσεών τους κι ότι με αυτόν τον τρόπο προστατεύουν τους αμάχους.

Τραγική είναι η κατάσταση στη Γάζα.

«Το Ισραήλ υποχρεούται να επιδεικνύει σε κάθε περίπτωση ότι η μετακίνηση των αμάχων είναι η μοναδική εφικτή επιλογή» για να συμμορφώνεται προς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, σημειώνει η Νάντια Χάρντμαν, ερευνήτρια της ΜΚΟ.

«Το Ισραήλ δεν μπορεί απλά να επικαλείται την παρουσία ένοπλων οργανώσεων για να δικαιολογεί τον εκτοπισμό αμάχων», συνεχίζει.

Εκπρόσωπος του HRW για τη Μέση Ανατολή, ο Άχμεντ Μπενσέμσι, προσθέτει ότι το να μετατρέπονται «συστηματικά ολόκληρα τμήματα της Γάζας αδύνατο να κατοικηθούν» ισοδυναμεί με «εθνική κάθαρση».

Τον Οκτώβριο, ο ΟΗΕ υπολόγιζε πως 1,9 εκατομμύριο κάτοικοι της Γάζας έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας του πολέμου, ενώ όταν ξέσπαγε η σύρραξη ο συνολικός πληθυσμός ανερχόταν σε 2,4 εκατ. ανθρώπους.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι ισραηλινές αρχές ενορχηστρώνουν εκτοπισμούς φροντίζοντας ορισμένες ζώνες να «αδειάσουν μόνιμα» απο κατοίκους.

Για τους διαδρόμους Νετσαρίμ και Φιλαδέλφειας

Η έκθεση της ΜΚΟ, έκτασης 150 και πλέον σελίδων, επιμένει σε δυο ζώνες που οι Ισραηλινοί αποκαλούν διαδρόμους του Νετσαρίμ και της Φιλαδέλφειας.

Εκεί έγιναν εκτεταμένες «κατεδαφίσεις» και «εκκαθαρίσεις», προκειμένου να δημιουργηθούν ουδέτερες ζώνες με την επίκληση λόγων ασφαλείας, εξηγεί η ΜΚΟ.

Η πρώτη ζώνη, που διασχίζει τη Λωρίδα της Γάζας από ανατολή προς δύση, εκτείνεται πλέον ανάμεσα στην πόλη της Γάζας και την Ουάντι Γάζα κι έχει πλάτος 4 χιλιομέτρων, σημειώνεται στην έκθεση. Σχεδόν όλα τα κτίρια εκεί ισοπεδώθηκαν, διευκρινίζει η κυρία Χάρντμαν.

Η δεύτερη εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο κι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει πως ο στρατός του θα διατηρήσει τον έλεγχό της σε κάθε περίπτωση.

Στη Γάζα αυτό που γίνεται δεν είναι παρά «η εκδίωξη μιας εθνικής ή θρησκευτικής ομάδας, των Παλαιστινίων από ζώνες της με βίαια μέσα», τονίζει η ΜΚΟ, χρησιμοποιώντας τον ορισμό επιτροπής ειδικών του ΟΗΕ για την εθνική εκκαθάριση, καθώς δεν υπάρχει επίσημος διεθνής ορισμός.

Η έκθεση βασίζεται σε συνεντεύξεις με κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, στην ανάλυση δορυφορικών εικόνων και σε δημόσια δεδομένα, που συγκεντρώθηκαν ως τον Αύγουστο του 2024.

Δεν λαμβάνει κατά συνέπεια υπόψη την ισραηλινή επίθεση στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου από την 6η Οκτωβρίου, η οποία ανάγκασε τουλάχιστον 100.000 ανθρώπους να φύγουν από εκεί και να προσφύγουν στην πόλη της Γάζας και τα περίχωρά της, σύμφωνα με τη Λουίζ Γουότεριτζ, εκπρόσωπο της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

Ο Ιμάμ Χαμάντ, 41 ετών, πατέρας από την Μπέιτ Χανούν, είπε πως εκτοπίστηκε αναγκαστικά πάνω από δέκα φορές: «πριν νόμιζα πως ήθελαν να μας διώξουν, τώρα συνειδητοποιώ πως θέλουν να μας σκοτώσουν και να μας σβήσουν», είπε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Must in

Ανοίγει τα χαρτιά του ο Φάμελλος στην Πολιτική Γραμματεία – Oι καραμπόλες σε κόμμα και Βουλή

Το σχέδιό του για το ΣΥΡΙΖΑ, τα όργανα και τα πρόσωπα ανακοινώνει στην Πολιτική Γραμματεία στις 18:00. Ο Σωκράτης Φάμελλος, ο ρόλος Πολάκη και η περίπτωση Παππά ξεκλειδώνουν τις θέσεις στην ΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 03 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο