Αττική: Τι είναι το αττικόψαρο που βάζει «στοπ» στα αντιπλημμυρικά έργα
Το αττικόψαρο φαίνεται ότι εμποδίζει τα αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική, καθώς κινδυνεύει και χρειάζεται ειδική μελέτη.
- Έτοιμοι για την καταστροφή οι μισοί Αμερικανοί – Ποια η λύση τους για να επιβιώσουν
- Η συμπερίληψη μιας τρανς στη λίστα με τις 100 πιο επιδραστικές γυναίκες του BBC προκάλεσε αντιδράσεις
- Τζακ Σλόσμπεργκ: Ο μοναδικός εγγονός του JFK είναι ο αναπάντεχος influencer της πολιτικής νέας γενιάς
- Ζω μια ριζοσπαστική αποδοχή: Η 62χρονη Ντέμι Μουρ νιώθει επιτέλους ελεύθερη
Συνέντευξη παραχώρησε ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Νίκος Ταχιάος σχετικά με το πώς το αττικόψαρο μπλοκάρει τα αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική.
Τι ανέφερε ο υφυπουργός
Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι πρόκειται για το αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή του Ερασίνου που αποχετεύει τα Μεσόγεια και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, «στον Ερασίνο έχει σταματήσει η παρέμβαση γιατί έχει παγώσει η χορήγηση του δανείου από την ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων επειδή υπάρχουν καταγγελίες ότι κινδυνεύει το αττικόψαρο, επειδή χρειάζεται μια ειδική μελέτη. Έχει γίνει καταγγελία από περιβαλλοντικές οργανώσεις και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι, «έχει γίνει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αντιμετωπίζει όλα τα θέματα», διευκρινίζοντας ότι «υπάρχει ένας έντονος περιβαλλοντικός ακτιβισμός που τελικά εμποδίζει τα έργα. Οι παρεμβάσεις που γίνονται θα αλλοιώσουν σε έναν βαθμό αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως φυσικό τοπίο αλλά γίνεται επ’ ωφελία των πολιτών».
Παρότι δεν προκαλείται κίνδυνος από το συγκεκριμένο γεγονός, ο Νίκος Ταχιάος ανέφερε ότι «όταν έχεις εργολάβο και έχεις καθυστερήσεις δημιουργούνται απαιτήσεις που πρέπει να ικανοποιηθούν».
Τι είναι το αττικόψαρο
Το αττικόψαρο, του οποίου η επιστημονική ονομασία είναι Pelasgus marathonicus, αποτελεί ψάρι που ανήκει στον κλάδο των ακτινοπτερυγίων, στην οικογένεια των Κυπρινίδων, και ζει σε γλυκά νερά.
Το αττικόψαρο συναντάται στον Σπερχειό, στον βοιωτικό Κηφισό και στα ρέματα της πεδιάδας του Μαραθώνα. Παλαιότερα εντοπιζόταν και στον αθηναϊκό Κηφισό, αλλά εξαφανίστηκε κατά τη δεκαετία του 1970. Ανακαλύφθηκε εκ νέου στον ποταμό το 2013.
Εντούτοις, ο πληθυσμός του συγκεκριμένου ψαριού έχει πληγεί ιδιαίτερα στην περιοχή του Μαραθώνα λόγω της αποστράγγισης υδάτων για την κάλυψη γεωργικών αναγκών, ενώ απειλείται επίσης από την ξηρασία, τη ρύπανση και την υπάρξη ειδών που είναι ξένα για τις περιοχές που απαντάται παραδοσιακά το αττικόψαρο. Το συγκεκριμένο είδος θεωρείται απειλούμενο είδος, σύμφωνα με μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί.
- Κίνημα Δημοκρατίας: Παρουσία «εκατοντάδων πολιτών» η συνεδρίαση στην Α’ Αθήνας – Τι είπε ο Κασσελάκης
- Νότια Κορέα: Ο στρατιωτικός νόμος και η σπουδαία ανατροπή – Το χρονικό της ολιγόωρης κρίσης
- OT FORUM – Αλέξης Τσίπρας: Δραστική πρόταση για τα υπερκέρδη των τραπεζών – «Συμβολική κίνηση» από Ανδρουλάκη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις