Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Slow Dumping: Ναι, καλά κατάλαβες, χωρίζεις

Slow Dumping: Ναι, καλά κατάλαβες, χωρίζεις

Ποιος άλλωστε θα προτιμούσε έναν απρόσμενο χωρισμό για τον οποίο θα ήταν παντελώς απροετοίμαστος;

Ghosting, gaslighting, “winter coating”… ανάμεσα σε αυτούς -και τόσους ακόμη- περιγραφικά εύστοχους νεολογισμούς υπάρχει ένας νέος όρος που τους τελευταίους μήνες έχει γίνει viral: το Slow Dumping. Λίγο πριν διαβάσεις τις επόμενες γραμμές, μπορείς να κάνεις ένα mini quiz: μαντεύεις τι μπορεί να σημαίνει;

Όπως δηλώνει το ίδιο το όνομά του, πρόκειται για μια τακτική χωρισμού σε πιο αργούς ρυθμούς. Αν το περιγράφαμε με μουσικούς όρους, θα λέγαμε ότι πρόκειται για το fade out στο τέλος μιας σχέσης. Το Slow Dumping δεν αφορά στο ν’ απομακρυνθεί κανείς σταδιακά στα πρώτα στάδια του dating. Είναι κάτι που συμβαίνει μέσα σε μία καλά εδραιωμένη -συχνά μακροχρόνια- σχέση όταν ο ένας σύντροφος σταδιακά αποστασιοποιείται τόσο φυσικά όσο και συναισθηματικά από τη σχέση αντί να επικοινωνήσει ανοιχτά την επιθυμία του για τη λήξη της. Σε αυτό το σημείο ίσως κάποιος σκεφτεί πως κάτι τέτοιο υπονοεί μια πιο ήπια, ίσως και “συμπονετική” προσέγγιση για τη λήξη μιας σχέσης.

Ποιος άλλωστε θα προτιμούσε έναν απρόσμενο χωρισμό για τον οποίο θα ήταν παντελώς απροετοίμαστος; Στην πραγματικότητα όμως είναι ακριβώς το αντίθετο. Επί της ουσίας, “είναι ένας παθητικός και δειλός τρόπος να τελειώσεις μία σχέση ο οποίος μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα πληγωτικός για αυτόν που τον υφίσταται”, δηλώνει στον Guardian η Nia Williams ιδρύτρια της βραβευμένης διαδικτυακής πλατφόρμας, Miss Date Doctor που προσφέρει dating coaching υπηρεσίες.

“Το gaslighting είναι η τακτική να κάνεις κάποιον ν’ αμφισβητεί τα συναισθήματα και την αντίληψή του. Σε καταστάσεις που παρατηρείται το Slow Dumping όταν κάποιος αρχίσει να αποστασιοποιείται αφήνει το σύντροφό του να υπεραναλύει μένοντας με τις σκέψεις του για το τί συμβαίνει. Αυτό εξαναγκάζει τον άνθρωπο που το υφίσταται σε μια “γνωστική ασυμφωνία” καθώς νιώθει μεν την απόσταση αλλά συνήθως του λένε πως είναι απλώς η ιδέα του”, εξηγεί στο PopSugar o Tautvydas Sutkus, relationship expert και δικηγόρος.

Επιχειρηματολογεί επίσης πάνω στο γιατί πρόκειται για μια τοξική τακτική. “Για το άτομο που περνά την παρατεταμένη διαδικασία του slow dumping αυτή αποβαίνει βασανιστική. Εγκλωβίζεται σε ένα συναισθηματικό roller-coaster μεταξύ ελπίδας και απελπισίας, υπεραναλύοντας συνεχώς ό,τι κάνει ο σύντροφός του. Μπορεί να έχει μέρες που πιστεύει ότι όλα είναι καλά, οι οποίες έπειτα υπερσκιάζονται από περιόδους αμφιβολίας. Αυτή η αντίφαση μπορεί να υπονομεύσει την αυτοεκτίμησή του και να τον αφήσει συναισθηματικά εξουθενωμένο και πολύ μπερδεμένο” εξηγεί.

Η Nia Williams επισημαίνει τα σημάδια του slow dumping: μειωμένη επικοινωνία, το ν’ αποφεύγει κάποιος να περνά ποιοτικό χρόνο με τον σύντροφό του, συναισθηματική αποστασιοποίηση και μία αίσθηση απόστασης που όλο και μεγαλώνει μέσα στη σχέση. Παρατηρεί ωστόσο πως τα παραπάνω θα μπορούσαν να προκύψουν επίσης σε μια περίοδο όπου ο ένας σύντροφος μπορεί να έχει συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης ή υπάρχουν άλλα θέματα στη σχέση που πρέπει να συζητηθούν και ν’ αντιμετωπιστούν.

Γι’ αυτό θεωρεί πως δεν πρέπει να προβεί κανείς σε άμεσα συμπεράσματα αν ο σύντροφός του δείχνει ν’ απομακρύνεται. “Είναι πολύ σημαντικό να πάρεις την πρωτοβουλία για μια ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία. Να εκφράσεις τις ανησυχίες και τα συναισθήματά σου και ν’ αναζητήσεις σαφήνεια και καθαρότητα για την κατάσταση της σχέσης σας”, προτείνει. Και τί γίνεται αν διαπιστώσει κανείς ότι πράγματι υφίσταται slow dumping;

Αναμφισβήτητα, είναι μια πολύ δυσάρεστη συνθήκη, ωστόσο είναι καλύτερα να έχεις επίγνωση: αν κάποιος είναι με τόσο σκληρό, επίπονο τρόπο δειλός (και δεν παραβλέπουμε εδώ επίσης και την αρκετά μεγάλη πιθανότητα μια τέτοια συμπεριφορά ν’ αποτελεί παράλληλα ένδειξη ότι απατά τον σύντροφό του), η θετική πλευρά να το δεις είναι η εξής: είσαι καλύτερα χωρίς έναν τέτοιο άνθρωπο στη ζωή σου!

Πηγή: GRACE | Kεντρική φωτογραφία θέματος: Jakob Owens | Unsplash

Must in

Οριστικό: Χωρίς Ναν κόντρα στην Εφές ο Παναθηναϊκός, απορρίφθηκε η έφεση

Χωρίς τον Κέντρικ Ναν θα παραταχθεί ο Παναθηναϊκός κόντρα στην Αναντολού Εφές, αφού η έφεση της ΚΑΕ για την τιμωρία του αποορρίφθηκε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο