Πρώτο ραντεβού: Τα red flags που πρέπει να προσέξετε
Τα πρώτα ραντεβού είναι ωραία, αλλά κρύβουν και παγίδες. Αυτά είναι τα red flags που πρέπει να προσέξετε.
- «Πώς μπορείς να πεις μια ιστορία σε ένα 5χρονο παιδί που δεν ξέρει τι είναι ο ουρανός;»
- Οι 10 πιο αστείες φωτογραφίες ζώων για το 2024
- «Είμαι Βερολινέζος»: Ο σύρος πρόσφυγας που έβγαλε την σέλφι-σύμβολο με τη Μέρκελ θέλει να μείνει στη Γερμανία
- Έρχεται το Kids Wallet που θα μπλοκάρει την πρόσβαση παιδιών στα social media
Μπορεί κάποιος να καταλάβει κάποια red flags από το πρώτο ραντεβού; Όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που προσφεύγουν σε ειδικούς ψυχικής υγείας, προκειμένου να χτίσουν μια κατάλληλη βάση, ώστε να κάνουν πιο επιτυχημένες επιλογές ως προς τον σύντροφό τους, και επομένως μια πιο υγιή και ευτυχισμένη σχέση.
Ψυχολόγοι και ψυχοθεραπευτές, έχουν την εμπειρία αλλά και την γνώση να μελετήσουν συμπεριφορές και να προειδοποιήσουν για σημάδια και συναισθήματα, τα οποία πιθανώς φανερώνουν πως ένα πρόσωπο δεν θα ήταν το κατάλληλο για έναν υγιή δεσμό.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του Forbes υπάρχουν ορισμένα red flags, τα οποία οφείλουμε να παρατηρήσουμε στα πρώτα ραντεβού και θα μας βοηθήσουν να επιλέγουμε πιο κατάλληλους συντρόφους.
«Επειδή στα πρώτα ραντεβού είναι πιθανό να είμαστε αγχωμένοι και θέλουμε απεγνωσμένα να κάνουμε καλή εντύπωση –αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πέφτουμε σε μια παγίδα. Αφοσιωμένοι στην εντύπωση που θα αφήσουμε, μπορεί να παραβλέψουμε κάποιες προβληματικές συμπεριφορές από την άλλη πλευρά. Επίσης η ελλιπής γνώση δεν βοηθάει ιδιαίτερα», αναφέρει το σχετικό άρθρο.
Παρακάτω ακολουθούν μερικές συνηθισμένες συμπεριφορές που μπορεί μεν να είναι δύσκολα ανιχνεύσιμες, αλλά φανερώνουν μια τοξικότητα.
Red Flag 1: Μοιράζονται υπερβολικά πολλές πληροφορίες (ακόμη και προσωπικές) και περιμένουν το ίδιο από εσένα
Αν για παράδειγμα μέσα στην συζήτηση το ραντεβού σας ξεκινάει να μοιράζεται προσωπικές του πληροφορίες, με απόλυτη άνεση, αλλά εσείς δεν νιώθετε το ίδιο, τότε οφείλει να σεβαστεί πως δεν νιώθετε ακόμη εμπιστοσύνη και εγγύτητα να ανοιχτείτε.
Συνήθως η συζήτηση περιστρέφεται από «τρελές» πρώην τους, σεξουαλικές τους ιστορίες ή ακόμα και τα τραύματα του παρελθόντος. Και μετά, με προσμονή περιμένουν να ακούσουν από εσάς αντίστοιχες ιστορίες.
Το oversharing, σύμφωνα με μια μελέτη του 2015 από τη International Encyclopedia of the Social & Behavioral Sciences, αντανακλά ένα μεγάλο, κρίσιμο ζήτημα: την έλλειψη ορίων μεταξύ της ιδιωτικής και της δημόσιας ζωής.
«Η εγγύτητα είναι κάτι που κερδίζεται με την πάροδο του χρόνου. Μόλις δύο άνθρωποι νιώσουν αρκετά χαρούμενοι και άνετα ο ένας στην παρουσία του άλλου, οι συζητήσεις μπορεί φυσικά να στραφούν προς το παρελθόν τους και τις βαθύτερες σκέψεις τους. Ωστόσο, το να περιμένεις άνευ όρων ειλικρίνεια και εγγύτητα κατά τη διάρκεια ενός πρώτου ραντεβού σημαίνει πολλές κόκκινες σημαίες», εξηγεί η ειδικός.
Red Flag 2: Σε αγνοούν αν δεν πάρουν αυτό που θέλουν
Φανταστείτε ότι θέλετε μετά το ραντεβού να επιστρέψετε σπίτι σας, αλλά το ραντεβού σας προτείνετε να συνεχίσετε. Πολύ ευγενικά απαντάτε πως δεν γίνεται, αλλά εκείνος επιμένει. Στη συνέχεια, δείχνει έντονα την δυσαρέσκειά του.
«Η διαπραγμάτευση μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε χειραγώγηση όταν οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πώς να επικοινωνούν με υγιή τρόπο», εξηγεί η ψυχολόγος Taylor. «Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν οι άνθρωποι δεν έμαθαν να ακούνε το όχι από άλλους. Οι άνθρωποι που δεν είναι συναισθηματικά ώριμοι συχνά δεν ξέρουν πώς να χειριστούν την απογοήτευση, κάτι που μπορεί να τους κάνει να πιέσουν τους άλλους να πάρουν αυτό που θέλουν».
Τέλος, η αδυναμία να δεχθεί κανείς το όχι ως απάντηση, θα μπορούσε να είναι ενδεικτική για κάτι πολύ πιο σοβαρό: τον ναρκισσισμό. Όπως εξηγεί η ειδικός, «οι ναρκισσιστές μπορούν εύκολα να αναστατωθούν με την κριτική, την απόρριψη και συχνά δεν έχουν συναισθήματα ενσυναίσθησης».
Red Flag 3: Δεν μπορείτε να καταλάβετε αν πραγματικά τους ενδιαφέρει το ραντεβού σας ή εσείς
Για να ανθίσει μια πιθανή σχέση, και οι δύο άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται ότι τους βλέπουν και τους εκτιμούν — και αυτό ξεκινά με ενδείξεις που δείχνουν ενδιαφέρον και προσοχή. Όταν το ραντεβού σας ανταποκρίνεται με επιφυλακτικότητα, αυτό αφήνει ένα αίσθημα απογοήτευσης και απόρριψης στην άλλη πλευρά.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό συμβαίνει όταν το άτομο είναι συναισθηματικά μη διαθέσιμο. Είναι προτιμότερο να ξεκαθαρίσει την θέση του, αν δεν υπάρχει ενδιαφέρον, παρά να σας κρατάει σε μια άγνοια, και αγωνία.
Εάν η αδιαφορία τους σας αφήνει να αναρωτιέστε αν τους νοιάζει να γυρίσετε σπίτι με ασφάλεια – ή αν θα σας σκεφτούν μετά – είναι πιθανό να μην έχουν επενδύσει στη γνωριμία σας. Τα πρώτα βήματα για να διακρίνουμε εάν μια σχέση είναι δυνατή με κάποιον συνήθως απαιτούν, τουλάχιστον, μια βασική αίσθηση αμοιβαιότητας και προσπάθειας.
Εάν δεν μπορούν να το προσφέρουν στο πρώτο ραντεβού, πάρτε το ως σημάδι ότι δεν θα μπορούν αργότερα. Σε τελική ανάλυση, τα θεμέλια για μια υγιή σχέση τίθενται από νωρίς – και αν η ανταπόκριση λείπει από την αρχή, η απομάκρυνση μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή.
* Πηγή: Grace
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις